Foto:KoSSev

Mesec dana prošlo je od kada je stupila na snagu odluka kosovske vlade o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu. Međutim, u ovom periodu samo je devet vozila prešlo na RKS, piše Kallxo.

„Do sada je registrovano 9 vozila sa KM, GL, PZ, PR registarskih oznaka na RKS registarske oznake“, piše ovaj medij pozivajući se na odgovor kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Iz MUP-a su ujedno naveli da je od ukupnog broja vozila, sedmoro vlasnika automobila srpske nacionalnosti.

Precizirali su da su vozila preregistrovana u četiri različita regiona – jedan u Prištini, tri u Mitrovici, dva u Prizrenu i tri u Gnjilanu.

Podsetimo, kosovska vlada donela je odluku krajem juna kojom je obavezala vlasnike automobila srpskih registarskih oznaka gradova na Kosovu da iste preregistruju na RKS u periodu od dva meseca, tj. od 1. avgusta do kraja septembra meseca, piše KosSev.

Međutim, nakon postavljanja barikada na Severu i reakcije međunarodne zajednice, Priština je odlučila da odloži primenu odluke za mesec dana, tj. od 1. septembra.

Rok za registraciju ovih vozila traje do 31. oktobra.

Kallxo piše da im iz kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova nisu odgovorili na pitanje šta će biti sa automobilima sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu nakon ovog datuma.

Međutim, prema nedavnim navodima prištinskih zvaničnika, već je poznato „šta će se tada dogoditi“.

„Svi automobili sa nelegalnim tablicama koje je Srbija izdala na ime gradova na Kosovu, a ukoliko ih vlasnici ne zamene na RKS do 31. oktobra, smatraće se neregistrovanim automobilima“, poručio je 5. septembra kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, uz naznaku da će se takvim automobilima onemogućiti kretanje na teritoriji Kosova.

PROČITAJTE JOŠ

Za razliku od navoda Prištine, beogradski zvaničnici, a uz njih i čelnici Srpske liste, u prethodnom periodu su se protivili primeni ove odluke, zahtevajući ujedno da se o ovoj temi dodatno razgovara.

Osim Beograda i Evropska unija je u prethodnom periodu tražila razgovore o tablicama.

Nakon što su 27. avgusta Beograd i Priština pronašli rešenje u vezi sa ulazno-izlaznim dokumentima, odnosno da ih nijedna strana ne izdaje, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku, Žozep Borelj (Josep Borrell), izjavio je da je optimista da će dve delegacije, postići sporazum i o registarskim tablicama.

BONUS VIDEO Anđelković: Samo neka iz Narodne stranke ne govore o tablicama i prelazu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar