Korona u Srbiji: Gde je vanredno, gde su nova žarišta

Društvo 29. jun. 202019:5713 komentara
Podeli:
Foto: Nova.rs

Zbog drastičnog povećanja broja zaraženih koronavirusom u Srbiji je vanredna situacija proglašena u Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu i Vranju, dok su kao žarišta označeni Beograd, Kraljevo, Užice i Valjevo.

Najkritičnije je u Novom Pazaru, gde je vanredna situacija uvedena u četvrtak, kada je zabranjeno okupljanje više od pet osoba u javnom prostoru, otvorenom ili zatvorenom. Radno vreme ugostiteljskih objekata ograničeno je od 7 do 19 časova i u to vreme za jednim stolom ne mogu sedeti više od dve osobe, uz poštovanje distance od dva metra, a zabranjeno je organizovanje svih vrsta slavlja i svečanosti.

Foto:Irfan Ličina/Nova.rs

Mediji izveštavaju o pretrpanim bolnicama u Novom Pazaru, nedostatku oprema i lekarskog kadra, a pojavljuju se i nezvanične informacije o broju žrtava. Tokom vikenda u Novom Pazaru je zvanično zabeleženo 68 novozaraženih, čime je ukupan broj obolelih dostigao 466.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar tvrdi da je situacija u tom gradu pod kontrolom, kao i da ima dovoljno zaštitne opreme, materijala i lekova.

Lončar je demantovao da je u tom gradu u poslednja 24 sata od virusa korona preminulo 12 osoba, ali je priznao da je situacija ozbiljna jer je u kratkom roku u bolnici zbrinut veliki broj pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom.

Krizni štab Tutina je na sednici u petak zbog povećanog broja zaraženih doneo odluku o uvođenju vanredne situacije na teritoriji te opštine, u kojoj je ukupan broj obolelih dostigao 90.

Ozbiljna situacija je i u Kragujevcu, gde je takođe vanrednim merama zabranjena organizacija svih vrsta proslava i svečanosti, uvedeno je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i ograničeno radno vreme ugostiteljskim objektima.

U kovid sistemu su četiri klinike Kliničkog centra u Kragujevcu, u kojem su na lečenju 52 pacijenta iz centralne Srbije, a na respiratorima je osmoro obolelih.

Vanrednu situaciju sa sličnim merama je danas proglasilo i Vranje, pošto je u tom gradu za osam dana, od 19. do 27. juna, kako je naveo epidemiolog lokalnog Zavoda za javno zdravlje, potvrđeno 140 novoobolelih.

Beograd je takođe jedno od žarišta, mada u njemu nije uvedena vanredna situacija, ali su uvedene pojedine mere.

Od sutra, 30. juna na teritoriji grada Beograda, obavezno je nošenje maski u gradskom prevozu i svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Svi posetioci i gosti tržnih centara, kafića, restorana, noćnih klubova, salona lepote, teretana i slično, u obavezi su da sve vreme boravka u tim zatvorenim prostorima konstantno nose zaštitne maske“, saopštila je Vlada Srbije.

U Beogradu se kao žarište poslednjih dana navodi studentska populacija. Direktorka Studentske poliklinike Marija Obradović potvrdila je da je trenutno preko 210 studenata pozitivno, a da se čeka rezultat za još 50 studenata.

I u Kraljevu i Užicu je evidentiran veći broj novoobolelih, ali ni u tim gradovima, za sada, nije proglašena vanredna situacija.

Užice je usvojilo obavezne mere koje podrazumevaju da će zaštitne maske od sada biti obavezne u zatvorenim prostorima i javnim ustanovama, kao i na gradskoj pijaci. U ugostiteljskim objektima ne mogu se organizovati proslave, a preporučeno je i da se skrati radno vreme kafića i restorana.

Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković naveo je da vanredna situacija nije proglašena zbog preporuke Republičkog kriznog štaba da se sačeka dva dana dok se ne definišu jasni kriterijumi za uvođenje vanredne situacije.

Užice od 19. juna beleži svakodnevni porast broja novoobolelih, pa je tako do broja 55 danas stigo do 167 osoba pozitivnih na koronavirus. Čekaju se rezultati još 263 testa, od kojih, kako navode u lokalnom Zavodu za javno zdravlje, očekuju da će veći broj biti pozitivan.

I podaci Zavoda za javno zdravlje Kraljevo pokazuju ozbiljno pogoršanje epidemiološke situacije, a danas je registrovano 14 novih slučajeva koronavirusa, što je duplo više nego prethodnog dana.
Do sada je na teritoriji Kraljeva evidentirano 97 osoba pozitivnih na kovid-19, a među novoobolelima uglavnom su mlađi pacijenti između 20 i 40 godina.

Kako saznaje Nova.rs, u Kovid ambulanti u Kraljevu trenutno nije moguće testirati više od desetak pacijenata u toku dana, jer je to dnevni limit. Naime, zbog velikih gužvi ispred ambulante, realne potrebe su oko šezdeset PCR testiranja. Ali, testiraju se samo oni pacijenti koji imaju sve simptome koronavirusa.

I u Valjevu je došlo do naglog rasta broja zaraženih. Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, u poslednja 24 časa otkriveno je 26 novoobolelih lica iz kontakta sa potvrđenim slučajem.

Ovo je veliki rast u odnosu na prethodne dane, s obzirom da je u poslednje dve nedelje u Valjevu zabeleženo ukupno 15-ak novozaraženih. Šest osoba je hospitalizovano.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar