Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Prema podacima koje su lokalni mediji objavili u Novom Pazaru, jedna devojčica, učenica novopazaske Gimnazije, zaražena je virusom kovid-19. ovu informaciju je najpre objavio portal Indeksonline, koji se pozvao na izvore bliske Opštoj Bolnici Novi Pazar.

Iz Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, za naš portal su potvrdili ovu informaciju. Kako nam je rečeno, kod roditelja devojčice srednjoškolskog uzrasta utvrđeno je prisustvo virusa kao i kod same devojčice.

Dr Safet Ganić, epidemilog iz novopazarskog Zavoda za javno zdravlje rekao je da se devojčica oseća dobro, da je kod kuće, da ima blaže sisteme i da za sada nema ozbiljnih zdravstvenih problema kao ni njeni roditelji. Ganić je istakao da ovo nije neobična stvar i da će verovatno ovakvih slučajeva biti još u skorijoj budućnosti, kao i da Zavod redovno prati situaciju i kordinira sa direktorima i upravama svih škola u Novom Pazaru.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Ranije danas su lokalni portali u ovom gradu objavili podatak da se učenici ove novopazarske škole nalaze u izolaciji, što je direktor Gimnazije Nermin Dražanin demantovao.

Nermin je za Nova.rs potvrdio da je istina da se jedna njihova učenica zarazila virusom kovid-19, ali da nije istina da su učenici njenog odeljenja u izolaciji.

„U našoj školi se poštuju sve mere, svi učenici nose maske, a nastavu se obavlja odvojeno, tj u grupama. Jedna grupa, jednu nedelju nastavu obavlja u školim dok druga grupa nastavu obavlja online, pa sledeće nedelje ide obrnuti sistem. Devojčica koja je obolela je išla u školu samo jedan dan, i njena grupa je sada svakako kod kuće, jer nastavu ove nedelje pohađaju online, tako da informacija da su učenici u izolaciji nije tačna“.

Dražanin je rekao i da oni postupaju isključivo po uputima koje dobijaju od Zavoda za javno zdravlje i da svaki dalji korak pažljivo kordiniraju zajedno sa ljudima iz ove institucije.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

„Zavod za javno zdravlje Novi Pazar je odmah uzeo imena đaka iz grupe u kojoj je devojčica pohađala nastavu, oni će biti praćeni, a ako bude potrebe biće im urađeno i testiranje kao i svi ostali neophodni koraci u redovnoj proceduri Zavoda“, rekao je Nermin Dražanin direktor novopazarke Gimanzije.

Dražanin je za naš portal rekao da su se roditelji devojčice zarazili prilikom letovanja u Crnoj Gori, i da se tako virus preneo na devojčicu. Devojčica se nije zarazila u školi i ovo je prvi slučaj koronavirusa u ovoj školi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar