Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U prethodna 24 sata od koronavirusa u Srbiji preminulo je još sedam osoba, a registrovano je još 1.592 novih slučajeva.

Testirano je 12.773 osoba, a na respiratorima je 29 pacijenata.

***

U Srbiji je u četvrtak od koronavirusa preminulo još pet osoba, a registrovano je još 1.656 novozaraženih pacijenata.

Testirano je 12.869 osoba, a na respiratorima je 28 pacijenata.

***

Zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš Radmilo Janković rekao je da ćemo već sledeće nedelje imati svakog dana dvocifren broj preminulih, jer broj preminulih uvek prati broj zaraženih.

Janković je ocenio da je gotovo nemoguće povećati broj vakcinisanih, i da zato apsolutno svi vakcinisani treba da prime treću dozu.

***

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je za N1 da ne postoji čvrsto pravilo koju vakcinu protiv koronavirusa odabrati za treću dozu.

„Sve vakcine su dobre, neke su bolje, naravno a neke nešto lošije. U januaru pitanje je bilo zaštititi se što pre. I sada bih ponovio isto – tražio bih vakcinu koju najpre mogu da dobijem. Kineska vakcina je u tom periodu odigrala veliku ulogu ali sada kada sam mogao da biram, onda sam se opredelio za vakcinu koja ima najbolje performanse, koja štiti u višem procentu i starije osobe, što ne važi u velikoj meri za kinesku vakcinu“, rekao je epidemiolog.

***

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji dr Marijan Ivanuša rekao je da u Srbiji već iduće nedelje možemo očekivati preko 3.000 zaraženih na dnevnom nivou.

„Jako je ozbiljna situacija, ne samo da su brojke već sada velike već se brzo povećavaju. Mi možemo očekivati preko 3.000 novoobolelih dnevno već sledeće nedelje, a onda ta brojka može još da poraste“, navodi Ivanuša.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare