Polazak skola djaci ucenici osnovci
Polazak u školu Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Razred u kojem se dvojem dece razboli od korone prelazi na onlajn nastavu, jedno je od pravila koje važi u ovoj školskoj godini. U Ministarstvu prosvete za Nova.rs kažu da se to, kao ni ostala pravila u okviru "semafor sistema" nastave nije promenilo.

„Svakoga dana pratimo epidemiološku situaciju, menjaćemo pravila, ukoliko bude potrebe. Zasada sve funkcioniše po principu koji je važio od 1. septembra“, kažu u Ministarstvu prosvete.

Nastava  se odvija po tri različita modela, u zavisnosti od aktuelne epidemiološke situacije u školama:

Prvi model – zeleno svetlo: sigurno okruženje, svi učenici su u školi istovremeno. Deca sede zajedno, maske nose samo dok odgovaraju. Vakcinisani nastavnici ne nose masku;

Drugi model – žuto svetlo: Radi se po kombinovanom modelu od prošle godine, kao za učenike 7. i 8. razreda. Razlika u odnosu na prethodnu godinu jeste što bi se smena vršila na dnevnom nivou, ne na nedeljnom.

Treći model – crveno svetlo: Najugroženije škole, veliki stepen rizika. Učenici i nastavnici moraju da nose maske, a nastava se odvija po kombinovanom modelu

Korona sve više škola iz zelene prebacuje žutu ili u crvenu zonu

Polazak skola djaci ucenici osnovci
Polazak u školu Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Od ove nedelje se u čak 40 opština u srednjim školama uvodi onlajn model nastave. Takođe, zbog porasta broja novozaraženih koronom, 7. i 8. razredi osnovnih škola na teritoriji tih 40 lokalnih samouprava prelaze na drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno na kombinovanu nastavu.

Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar, Bojnik, Veliko Gradište, Žabari, Boljevac, Zaječar, Knjaževac, Bajina Bašta, Prijepolje, Čajetina, Alibunar, Ljig, Bogatić, Ivanjica, Lučani, Doljevac, Niš, Bela Palanka, Vranje, Kraljevo, Raška, Tutin, Nova Crnja, Aranđelovac, Knić, Kragujevac i Topola.
Kako se navodi, treći model rada primenjivaće se i dalje u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Kosova i Metohije.

Bonus video

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar