Smeštaj Dragice Šomonović iz Kladova / Foto: Privatna arhiva

Snežana Živanović iz Sokobanje i Dragica Šomonović iz Kladova žive od turizma već godinama. Vanredna situacija zbog pandemije koronavirusa napravila je štetu njihovom poslovanju, ali je sada interesovanje za odmor u Srbiji znatno veće nego prošle godine.

„Imala sam rezervacije u za mart, april i maj, ali sam morala da ih otkažem. U dogovoru sa gostima njihove termine sam prebacila za oktobar da im ne bi propao plan za dolazak u Sokobanju“, kaže Snežana Živanović.

Period bez gostiju bio je težak s obzirom da je njenoj porodici ovo osnovna delatnost.

„Bavimo se izdavanjem smeštaja, u okviru koga imamo slanu sobu, već dugo godina. Ova godina je bila najteža, trebalo je obezbediti i sredstva za egzistenciju u periodu vanredne situacije, kada nismo mogli da primimo nikog“, kaže vlasnica smeštaja „MiS“ u Sokobanji.

Snezana Živanović iz Sokobanje / Foto: Privatna arhiva

Povećanjem broja vaučera kojima država subvencioniše odmor u Srbiji, poraslo je i interesovanje za odmor u Sokobanji.

„Nakon nove ture vaučera interesovanje je jako poraslo. Moji smeštajni kapaciteti su popunjeni sada već do kraja juna. Tako da smatram da je ova turistička sezona ipak spasena. Većina naših građana je poslušala preporuku struke da gostuje u zemlji“, smatra Snežana.

Pridržavanje mera zaštite u apartmanima koje izdaje je i zakonska obaveza ali i lična odluka vlasnice smeštaja.

„Svi apartmani i studiji koji se izdaju se odmah po izlasku gostiju dezinfikuju detaljno. Gosti su dužni da vode računa o higijeni apartmana u toku boravka, a na samom ulazu i u hodnicima su postavljana sredstva za dezinfekciju, žaštitne maske i sve što je neophodno kako bismo se svi zaštitili. I ovo su bila dodatna ulaganja za koje je trebalo izdvojiti novac“, kaže Sokobanjka.

Smeštaj Dragice Šomonović iz Kladova / Foto: Privatna arhiva

Na krajnjem istoku zemlje u mestu Kostol kod Kladova, Dragica Šomonović izgubila je mnoge inostrane turiste u periodu vanredne situacije.

„Izgubila sam rezervacije motociklista i biciklista koji iz raznih krajeva Evrope prolaze kroz Kladovo i ovde svrate kako bi se odmorili. Njihove, kao i rezervacije naših komšija Rumuna bile su u aprilu i maju, pa na njih više ne mogu da računam. U tom pogledu imala sam veliku štetu“, kaže Dragica.

Pored štete nastale usled otkazivanja smeštaja imala je i velike izdatke kako bi mogla da održi nivo zaštite u svom smeštaju.

„U svim apartmanima su obezbeđena sredstva za dezinfekciju, pa i za one koji nemaju a žele tu su i maska i rukavice. Pred sam početak sezone odvojila sam velika ulaganja u samo domaćinstvo, jer sam želela da obezbedim raznovrsniji program, da se porodice kada dođu osećaju kao kod svoje kuće“, kaže vlasnica odmarališta „Dunavski raj“.

U njenom domaćinstvu trenutno su smešteni gosti iz Hrvatske, ali veliko je interesovanje domaćih turista za odmor u Kladovu.

„Odziv turista je jako dobar, najviše ih ima iz Vojvodine i sa juga zemlje. Svi žele da iskoriste vaučer i da provedu svojih pet dana odmora baš u ovom kraju zemlje. Polako popunjavam sve kapacitete, ali uvek stojim na raspolaganju svim zainteresovanim gostima. Ukoliko kod mene nema mesta, toplo ću preporučiti nekog iz grada ko se isto bavi izdavanjem“, zaključuje Dragica Šomonović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram