putovanja karantin
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Srbija je u evropskom vrhu po broju zaraženih koronavirusom. Evropa nam je zbog toga stavila crveno svetlo na putovanja - od zemlje do zemlje neke su nam pooštrile uslove za ulazak, a neke su nam i potpuno zabranile.

Detaljan spisak pravila za ulazak u pojedinačne zemlje dostupan je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.  Mi smo za vas izdvojili i podsetili Vas na uslove za ulazak u neke od najčešćih destinacijaa naših državljana.

AUSTRIJA

Državljani R. Srbije za ulazak u R. Austriju potrebno je da prilože:
-dokaz o potpunoj vakcinaciji protiv Covid-19 (na nemačkom ili engleskom jeziku) nekom od sledećih vakcina: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm, Sinovac
Dokaz o vakcinaciji je važeći ako je:
primljena druga doza vakcine, pri čemu od primanja prve doze ne sme da prođe više od 360 dana a između dve doze mora da prođe najmanje 14 dana (odnosno minimum 22 dana za vakcine za koje je predviđena samo jedna doza pri čemu ona ne sme biti starija od 270 dana);
ili ukoliko je najmanje 21 dan pre vakcinacije postojao pozitivan molekularnobiološki test na SARS-CoV-2, pri čemu vakcinacija ne sme biti starija od 360 dana;
– lekarsko uverenje o preležanoj bolesti izdato od strane nadležnog organa (na nemačkom ili engleskom jeziku) da je lice u poslednjih 180 dana preležalo Covid-19, ili dokaz o neutrališućim antitelima ne stariji od 90 dana.
Za lica koja prilože dokaz o vakcinaciji protiv Covid-19 ili lekarsko uverenje o preležanoj bolesti ne važi obaveza elektronske registracije i mera karantina.
Lica koja nisu vakcinisana, niti su preležala bolest Covid-19 potrebno je da prilikom ulaska prilože negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test ne stariji od 48 sati od momenta uzimanja uzorka (na nemačkom ili engleskom jeziku).

Navedena lica su u obavezi da izvrše on-lajn registraciju, koja se može obaviti najranije 72 sata pre putovanja, a po ulasku u zemlju su u obavezi da stupe u 10-dnevni karantin, koji je moguće prekinuti najranije petog dana, ukoliko lice dobije negativan PCR ili antigenski test. On-lajn registraciju (Pre – Travel Clearance – PTC) je moguće izvršiti na sledećoj veb-stranici: https://entry.ptc.gv.at
Od obaveze on-lajn registracije i karantina izuzeta su lica:
– koja imaju regulisan boravak u Austriji;
– koja u Austriju putuju radi početka ili nastavka studija, odnosno u cilju naučnog istraživanja;
– radi učešća u školskim aktivnostima;
– koja dolaze iz nepredviđenih, neodložnih i naročito relevantnih razloga u krugu porodice u pojedinačnim slučajevima. Lica koja dolaze iz nepredviđenih, neodložnih i naročito relevantnih razloga u krugu porodice, a ne mogu da prilože dokaz o vakcinaciji, dokaz o preležanoj bolesti ili negativan PCR ili antigenski test, moraju da urade test u roku od 24 sata od momenta ulaska u Austriju, o sopstvenom trošku, kao i da izvrše on-lajn registraciju
– iz poslovnih razloga;
– humanitarno osoblje;
– jednom licu u pratnji osobe koja u Austriju dolazi u svrhu medicinskog lečenja;
– radi prisustvovanja sudskim ili administrativnim postupcima pred austrijskim nadležnim organima;
Deca do navršene 12. godine života ne moraju imati negativan test radi ulaska u Austriju, s tim da i za njih važe sve odredbe kao i za odraslu osobu pod čijim nadzorom putuju.
Tranzit kroz Austriju je dozvoljen bez zadržavanja, odnosno ukoliko je zagarantovano napuštanje zemlje bez odlaganja. Nije potreban test za tranzit, kao ni on-lajn registracija.
Napominjemo da konačnu odluku o ulasku u Austriju donose nadležni pogranični organi.

NEMAČKA

SR Nemačka je označila Republiku Srbiju kao područje visokog rizika zaraze koronavirusom.
Na snazi su nova pravila za državljane Republike Srbije koji putuju ili tranzitiraju kroz Nemačku.
Uvedena je obaveza elektronske prijave i kućnog karantina, kao i posedovanja testa o prisustvu virusa Kovid-19 ili potvrde o vakcinaciji (BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca ili Johnson&Johnson) ili potvrde o preležanoj bolesti. Neophodno je da je od poslednje potrebne doze vakcine prošlo najmanje 14 dana. Deci ispod 12 godina dozvoljen je ulazak u Nemačku, iako još nisu vakcinisana, u pratnji bar jednog potpuno vakcinisanog roditelja.

Kod osoba koje su preležale bolest dovoljna je jedna doza neke od gore navedenih vakcina. Za dokazivanje statusa potpuno vakcinisane osobe moraju dokazati da su pre vakcinacije preležale bolest Kovid-19. Kao dokaz mora biti priložen pozitivan PCR test.

Svim drugim licima sa prebivalištem u Srbiji može biti dozvoljen ulazak u Nemačku samo u slučaju da obavljaju važnu funkciju ili dokažu da je njihovo putovanje neodložno.
Molimo sve državljane Republike Srbije i građane koji iz Republike Srbije putuju u SR Nemačku da se o uslovima ulaska i tranzita pre polaska na put detaljno informišu na sajtu Ambasade SR Nemačke u Beogradu: https://belgrad.diplo.de/rs-sr/service/visa-einreise/corona-einreiseinf…
U slučaju dileme u vezi sa mogućnošću ulaska ili tranzita, potrebno je kontaktirati Saveznu policiju SR Nemačke putem linka: https://www.bundespolizei.de/Web/DE/Service/Kontakt/08_Reiseanfrage/rei…

HRVATSKA

Državljani Republike Srbije koji dolaze neposredno iz Republike Srbije, u Republiku Hrvatsku mogu da uđu uz posedovanje dokaza o posebno opravdanom razlogu putovanja (turističkih i poslovnih razloga, neodgodivih ličnih/porodičnih razloga), kao i uz ispunjavanje jednog od epidemioloških uslova ulaska:
– negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski testa na SARS-CoV-2 (ne stariji od 48 sata), ili
– potvrda o vakcinaciji koja nije starija od 270 dana, a od poslednje doze je prošlo 14 dana; priznaju se potvrde za vakcine: Fajzer, Moderna, AstraZeneka, Gamaleja (Sputnjik V), Sinfarm (dve doze) i Janssen/Johnson&Johnson (jedna doza), ili
– potvrda o preležanom virusu Kovid-19 i primljenoj jednoj dozi vakcine unutar osam meseci od početka bolesti COVID-19, a vakcinacija je sprovedena pre manje od 270 dana, ili
– pozitivan PCR ili antigenski testa, kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od virusa Kovid-19, pri čemu je taj test napravljen unazad 270 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz, ili uz prilaganje potvrde o preležanoj bolesti izazvane COVID-19, izdane od strane doktora.

Deca mlađa od 12 godina koja putuju u pratnji roditelja/staratelja izuzeta su od navedenog ukoliko roditelji/staratelji ispunjavaju gore navedene uslove.
Putnici u tranzitu izuzeti su od navedenih uslova i mera ukoliko u roku od 12č od trenutka prelaska graničnog prelaza napuste R. Hrvatsku.
Detaljne informacije o režimu ulaska državljana trećih zemalja u R. Hrvatsku mogu se pronaći na sledećem linku https://mup.gov.hr/uzg-covid/hrvatski/286211

ŠVEDSKA

Zbog povećanog rizika od širenja pandemije Covid-19, švedska Vlada je donela odluku o zabrani ulaska državljana Srbije u Kraljevinu Švedsku. Ova odluka važi od 20.09.2021. bez obzira na potvrdu o vakcinaciji ili preležanoj bolesti.

Treća doza vakcine, da ili ne?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar