Predrag Kon, krizni štab, sednica, konferencija, izjave
Predrag Kon Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da koronavirus najviše cirkuliše u populaciji staroj između 20 i 50 godina, gde je njegov "motor", i da je među ljudima te životne dobi najmanje vakcinisanih.

„Moramo da ih motivišemo da se vakcinišu što pre, jer se tako brže diže barijera prema koroni“, rekao je Kon.

Na pitanje o ideji da se otvore vakcinalni punktovi u tržnim centrima on je rekao da je to korisno, što podrazumeva da se odvoji poseban prostor i obezbedi sve što je potrebno.

„Moramo da se pribižimo što je moguće više ljudima koji su inertni“, rekao je Kon, navodeći da je u tržnim centrima upravo pomenuto godište najbrojnije.

On je rekao i da radne organizacije treba, naročito radnički sindikati, da se što više aktiviraju kako bi se poboljšala vakcinacija.

Na pitanje o eventualnom popuštanju mera, on je ukazao da se to u kafićima „zloupotrebljava“, pa umesto da se maska skida samo kad se uzima piće i hrana ona se skine čim se sedne za sto.

„Da li neko misli da će se građani drugačije ponašati u zatvorenom delu kafića (ako se dopusti da i oni rade). Videli ste, kad pada kiša građani uđu u taj deo i niko ne nosi masku“, rekao je Kon.

On je otkrio šta je ključno za povratak u „normalan život“ kao i da li bi svima koji su vakcinisani trebalo omogućiti da idu na utakmice i razna druga okupljanja.

– Pa vidite, što se tiče takve situacije, da postoji neka pozitivna diskriminacija, smatram da treba da imaju neke benefite svi koji suzaštićeni, oni koji su vakcinisani, koji imaju antitela ili negativan PCR test. Ta ideja već postoji neko vreme. Vi ne možete o tako nečemu da pričate ako je vakcinisanih samo 10 odsto jer je tada veoma ozbiljna diskriminacija – rekao je dr Kon.

Istakao je da bi ideja popuštanja mera za vakcinisane svakako bila epidemiološki prihvatljiva.

– Ja kao epidemiolog kažem da je ta ideja prihvatljiva, ali ne znam koliko je društveno prihvatljiva. To je nešto što dolazi na dnevni red i vizija je veoma bliske budućnosti. Postavlja se pitanje ko će to sve kontrolisati i u to se kao medicinari ne možemo mešati, samo mogu da kažem da je to sve prihvatljivo epidemiološki – rekao je dr Kon.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar