Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

U prethodna 24 sata od koronavirusa je u Srbiji preminulo još 6 osoba, a registrovano je još 1.497 novozaraženih pacijenata.

Testirano je 12.818 osoba, a na respiratorima je 30 pacijenata.

***

U utorak od koronavirusa su u Srbiji preminule 3 osobe, a registrovana su još 1.484 novozaražena pacijenta.

Testirano je 13.695 osoba, a na respiratorima je bilo 26 pacijenata.

***

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović govorio je jutros o epidemiološkoj situaciji kao i o značaju vakcinacije u ovom trenutku, a sve je ilustrovao šokantnim primerom mladića od 22 godine koji je preminuo od korone.

„Prošle noći, mladić od 22 godine je preminuo i nije bio vakcinisan. Preko 92 odsto hospitalizovanih nisu vakcinisani. Nevakcinisani imaju veće šanse da obole sa težom kliničkom slikom, čak 20 odsto puta više… Zato smo počeli sa trećom dozom i sa njom ćemo pokušati da zaštitimo stanovništvo“, naveo je član Kriznog štaba.

***

Epidemiolog Predrag Kon pozvao je danas građane da se vakcinišu i trećom dozom vakcine protiv koronavirusa i da je to preporuka, a ocenio je i da je „šokantno“ da deo zdravstvenih radnika odbija vakcinaciju i potpisuje peticiju protiv nje.

„Bilo kakva sumnja u vakcine je udar na temelj javnog zdravlja“, kazao je Kon i dodao, povodom potpisivanja peticije protiv vakcinacije „da je šokantno to što se dešava“, a da su posledice „velika šteta“.

***

Načelnica Dečje klinike u KBC „Dr Dragiša Mišović“ Olivera Ostojić rekla je da je u ovoj ustanovi sve više dece koja su obolela od koronavirusa, a da se tinejdžer star 15 godina borio sa teškom kliničkom slikom.

„Imali smo jednog ozbiljnijeg pacijenta, tinejdžera od 15 godina, koji je sad bolje. Kada kažem da je imao težu kliničku sliku, mislim da je imao obostranu upalu pluća, jako visoku temperaturu koja je trajala više dana.  Ne želim ni da pomislim na decu na respiratorima, do toga ne sme da dođe. Ali kako se povećava broj obolelih, logično je da imamo i porast broja dece u poslednjih desetak dana. Na dnevnom nivou to su jedan do dva pacijenta“, rekla je za Nova.rs doktorka Ostojić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare