Foto: Privatna arhiva/Maria Velko

“Nemamo nikakva primanja, a ne možemo sada ni sezonske poslove da radimo, pošto je korona sve blokirala. Ne može ni na njivama da se radi. Još za neki dan imamo hleba i nemamo više ništa. Novca nemamo, šta smo imali potrošili smo”, priča nam o svojim problemima Maria Velko iz sela Pivnice kod Bačke Palanke.

Ona ima 41 godinu, a njen suprug Miro 50. Tu su i sin, ćerka i zet, a očekuje se i prinova. Porodica Velko do sada se bavila sezonskim poslovima, nije birala – od građevine do njive. Korona im je sada ukinula tu mogućnost.

„U njivama sada može samo po 5 njih da radi, pa gazde ‘šutiraju’ radnike i zadržavaju samo one osnovne. Imamo jako tešku situaciju”, objašnjava nam Maria.

Kaže da nisu jedini i da ima još njih sa sličnim problemima, ali se ne usuđuju da progovore, jer će pojavljivanje u medijima dodatno otežati šansu za posao.

“Gde je bilo poslova, išli smo da radimo Ja sam se ubacivala u firme. Imam stomu, pa sam dobila i otkaz zbog te stome.  Dosta sam dobro radila, ali džaba”, priča Maria koja pre 9 godina pobedila rak.

Objašnjava nam i da suprug ima jutar zemlje, pa zbog toga ne mogu da dobiju socijalnu pomoć.

Foto: Privatna arhiva/Maria Velko

“Svuda smo blokirani, a jedan jutar zemlje nije dovoljan da se preživi cela godina”, priča Marija koja se obratila portalu Nova.rs sa molbom da ukažemo na problem koji je zadesio njenu porodicu. Nisu usamljeni, čini se da je sve više onih kojima korona uskraćuje hleb.