"Korisnik doma 'Srce u jabuci', koji je preminuo u Pančevu, izdahnuo je naočigled svih i to je uznemirilo javnost, međutim on je bio nevidljiv dok nije umro", rekao je za Nova.rs Lazar Stefanović, programski direktor Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom, a povodom tragedije koja se juče desila ispred kovid ambulante. Zbog smrti Z. Ž., više javno tužilaštvo u Pančevu pokrenulo je predistražni postupak.

Pročitajte još:

„Osobe sa mentalnim invaliditetom su ‘tihe žrtve’ lošeg sistema socijalne zaštite, domaćeg pravnog okvira i stigme koja postoji u narodu“, rekao nam je Lazar Stefanović, a povodom tragedije u Pančevu, kada je korisnik Doma za lica ometena u mentalnim razvoju „Srce u jabuci“ preminuo ispred Kovid ambulante u Pančevu.

Pre nego što se tragedija desila, a kako je preneo portal 013info.rs, Đura Vlajić, radnik Sekretarijata za inspekcijske poslove gradske uprave Pančevo, kamerom je zabeležio  da je čovek u kolicima bio u teškom stanju i očigledno na ulici, u ‘tesnoj hladovini’ ispred kovid ambulante čekao na svoj red da mu se ukaže pomoć, sa nekom maskom na licu. Vlajić je prvi put tuda prošao oko 14:30 časova.

„Kada sam drugi put prošao, oko sat i po vremena kasnije, bio je na istom mestu. Ali sada na suncu, preminuo. Isto u kolicima samo glave prekrivene belim čaršavom“, ispričao je uznemireni Vlajić.

„Od presudnog je značaja utvrditi odgovornost u ovom slučaju, pre svega ustanove ‘Srce u jabuci’ i nadležnog centra za socijalni rad u Pančevu“, kaže za naš portal Lazar Stefanović.

Napuštanje nemoćnog lica i nepružanje pomoći su krivična dela za koje bi pojedinci mogli odgovarati, ali vlasti nikako ne treba da stanu ovde već da sprovedu temeljnu reformu socijalne zaštite kojom će se smanjiti i zaustaviti obim nepravde koji se nanosi svim građanima sa mentalnim invaliditetom“, ocenio je Stefanović za Nova.rs

Lazar Stefanović Foto: PressCentar.rs/ivan mofo-moj fotograf

Na naše pitanje kako je došlo do toga da štićenik Doma za ometene u mentalnom razvoju „Srce u jabuci“ premine ispred Kovid ambulante u Pančevu, dobili smo pisani odgovor nadležnog ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

„Po nalogu lekara, korisnik je odvezen u Kovid ambulantu kako bi se obavilo snimanje pluća, a zatim u Dom zdravlja radi analize krvi, te je nakon toga ponovo vraćen u Kovid ambulantu.

Nažalost, preminuo je ispred Kovid ambulante. S obzirom na to da je preminuo na javnom mestu bilo je neophodno sačekati policiju i hitnu pomoć, kako bi konstatovali smrt.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zatražilo je od Ministarstva zdravlja informacije o ovom slučaju, o čemu će obavestiti i javnost po dobijanju istih, s obzirom na to da je korisnik ustanovu napustio po nalogu lekara“, stoji u odgovoru ministarstva za Nova.rs

U međuvremenu je pokrajinski sekretar za zdravstvo Predrag Vuletić za N1 izjavio da je, prema informacijama koje je dobio od direktorke doma „Srce u jabuci“, preminuli imao 63 godine, višestruke smetnje i hronične bolesti, kao i da je lekar konstatovao da je nepoznat uzrok smrti.

Zbog smrti Z.Ž, korisnika Doma za lica ometena u mentalnom razvoju „Srce u jabuci“ iz Jabuke, predistražni postupak pokrenulo je i Više javno tužilaštvo iz Pančeva, potvrđeno je redakciji „Insajdera“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar