Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ JOVO MAMULA

Iako predstavnici vlasti nerado govore o masovnom odlivu kadra iz Vojske Srbije, sve je više dokaza koji ukazuju da je ovaj problem dostigao drastične razmere. Nakon poigravanja sa idejom vraćanja obaveznog služenja vojnog roka, te najavom da će biti angažovano pet hiljada pripadnika specijalnih jedinica, pojavila se indirektna potvrda da kadrovska rupa postoji i u Ratnom vazduhoplovstvu i protivvazdušnoj odbrani.

Naime, Ministarstvo odbrane danas je objavilo konkurs pozivajući fakultetski obrazovane mladiće i devojke starosti do 27 godina da se prijave za šestomesečno osposobljavanje za rezervne oficire roda avijacije.

Kako se navodi u oglasu, selekcija kandidata realizovaće se u dva dela. Najpre će biti sprovedene psihološke, zdravstvene i bezbednosne provere. Oni koji prođu prvi krug, biće podrgnuti medicinskoj proceni za letača koja se sprovodi u Vazduhoplovnomedicinskom institutu. Oni će takođe imati selektivnu padobransku obuku i selektivnu letačku obuku u jedinicama Vojske Srbije.

Kako se ističe, kandidatima koji uspešno završe vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire roda avijacije biće ponuđena mogućnost prijema u profesionalnu vojnu službu u svojstvu oficira roda avijacije i sticanje zvanja pilota.

Pravo na prijavu imaju kandidati do 27 godina starosti, koji imaju završene osnovne studije bilo kog fakulteta. Od dodatnih uslova potrebno je da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak i da nije osuđivan, da je zdravstveno sposoban za vojnu službu, da nije odslužio vojni rok, kao i da ima prebivalište u Srbiji.

Rok za prijavu na oglas je do 31. marta ove godine, a obuka izabranim kandidatima počinje 1. septembra.

PROČITAJTE JOŠ

Uz ogradu da raspisivanje konkursa nije rešenje bez presedana, sagovornici Danasa ističu da on otkriva da postoji hroničan problem popune kadra u vojnoj avijaciji.

„Nije potreban bolji dokaz od ovog da vojsci nedostaje pilota“, kaže Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije.

Vojni sindikat je godinama unazad jedini javno upozorovao da profesionalni pripadnici vojske masovno napuštaju službu, a da je istovremeno i interesovanje mladih za ovu profesiju u opadanju.

Antić napominje da ovaj problem nije mimoišao ni avijaciju, ilustrujući to podatkom da se samo u junu prošle godine “skinulo” pet pilota, a da je istovremeno iz Vojne akademije izašlo četiri pilota. On ističe da je upitno u kolikoj meri će javni konkursi rešiti problem ljudstva.

Opširnije pročitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO Aleksandar Radić i Nikola Lunić: Vojska nije vaspitna ustanova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar