Konferencija MEET WB: Kako prepoznati lažne vesti i demagogiju

Društvo 26. maj. 202216:14
Podeli:
Dren Gerguri (na vezi preko video-linka iz Prištine), Milan Vukelić i Slaviša Raković FOTO: MEET WB

Konferencija "Media Education Exchange Talks Western Balkans" (MEET WB) posvećena medijskom i digitalnom obrazovanju održana je od 13. do 15. maja u Beogradu.

Program u organizaciji Američkog saveta MEET WB ujedinio je nastavnike u školama, srednjoškolce i studente na fakultetima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, sa Kosova, iz Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije. Ceo program trajao je sedam meseci.

Na konferenciji u Beogradu učesnici programa su predstavili konačni predlog kurikuluma koji bi mogao biti korišćen u srednjim školama na Zapadnom Balkanu.

Sponzori programa MEET WB su Balkan Trust for Democracy (projekat Nemačkog Maršalovog fonda) i Norveško ministarstvo spoljnih poslova.

Učesnici konferencije u Beogradu FOTO: MEET WB

Tokom ovog projekta oko 60 srednjoškolskih nastavnika i učenika, kao i studenata iz regije učestvovalo je u onlajn sastancima na kojima je napravljen program za mlade ljude sa Zapadnog Balkana, uz pomoć stručnjaka za medijsku pismenost Američkog saveta.

Tokom aprila, međunarodni timovi su održali niz vežbi za više od 180 srednjoškolaca iz cele regije, sa idejom da prepoznaju demagogiju i senzacionalizam u masovnim medijima, kao i da detektuju lažne vesti.

Učesnici su na konferenciji mogli i da čuju izlaganja dvojice novinara - Drena Gergurija iz Prištine i Milana Vukelića iz Beograda. Oni su govorili o značaju medijske pismenosti za medijsku profesiju u regiji.

Bonus video: Putinov alibi Kosovo: Šta to znači za nas?

Komentari

Vaš komentar