Društvenim mrežama već danima kruži snimak o navodnom potkradanju kupaca u srpskim marketima i vodi se polemika da li vage moraju da imaju plastiku ili ne. Ovu „misteriju“u Jutarnjem programu „Probdi se“ razrešio je ovlašćeni serviser i distrubuter vaga za prodavnice, objašnjavajući da je plastika sastavni deo vage i da je merenje jedino ispravno ukoliko određeni proizvod stavimo na vagu koja ima plastiku.

Na snimku koji je postao viralan na društvenim mrežama, vidi se merenje crnog luka na vagi gde cena iznosi 100 dinara kada se stavi na plastiku, dok bez plastike, ista količina košta 82 dinara.

U snimku se navodi da nas trgovcu na ovaj način varaju, a o ovom „fenomenu“ koji je podelio javnost,  u Jutarnjem programu govorio je Nemanja Gajdobranski ovlašćeni serviser i distributer vaga.

Prema njegovim rečima, nije u pitanju nikakva prevara, već je merenje sa plastikom, kako je rekao „jedini pravi način merenja“.

„Ova čuvena plastika je neophodna i ona se na vagi nalazi zbog higijensko mehaničke zaštite same vage i samog tasa. Svaka vaga je kalibrisana sa zaštitnom plastikom, što znači da kada kupac meri robu, treba da je postavi na zaštitnu plastiku“, objasnio je ovaj serviser.

On je ceo postupak prikazao mereći teg od jednog kilograma, koji je upravo toliku težinu pokazivao na displeju vage kada ga je stavio na plastiku, dok je merenjem bez plastike isti teg imao 896 grama.

Naveo je da ta razlika predstavlja težinu plastike i još jednom podvukao da je merenje preko plastike jedini ispravan način merenja robe.

„Plastika je sastavni deo vage i ona uvek mora biti pisutna u momentu merenja. Pravi signal za potrošače da provere ispravnost je, da kada prilaze vagi, uvek provere da li je vaga na nuli. Tada znaju da će imati apsolutno tačno merenje“, ukazao je Gajdobranski.

On je na kraji istakao i da su svi trgovci koji u svojim objektima imaju vage, u obavezi da na dve godine kontrolišu njihovu ispravnost.

Kompletno objašnjenje servisera vaga pogledajte u videu na početku teksta.

BONUS VIDEO: Internet prevare – kako izbeći lažne nagradne igre

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar