Predrag Kon
Predrag Kon; Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ/

Vreme je za nošenje maski, poručio je epidemiolog Predrag Kon i naveo da u trenutnoj epidemiološkoj situaciji ima smisla nositi ih u zatvorenom prostoru, kao i da je stav kineskih eksperata za borbu protiv koronavirusa koji su došli u Srbiju da maske treba nositi.

Kon je na pres konferenciji u Vladi Srbije rekao da se iz ponašanja kineskih stručnjaka, koji stalno nose maske, jasno vidi njihov stav o toj meri zaštite i dodao da se stavovi srpskih lekara nisu mnogo promenili, ali da se menjaju u skladu sa tim da li maski ima ili nema.

„Preporučivati nešto što ne može svugde da se sprovede, pogotovo u zdravstevnim ustanovama, nije mudro, čak je i bezobrazno ako se takva preporuka daje, a ne može se obezbediti. Situacija je sada drugačija i ja masku nosim od trenutka kada mi je dostupna“, rekao je Kon, odgovarajući na pitanje o preporuci kineskim eksperata o nošenju maski.

Kako je rekao, nošenje maske preporučuje se i na udaljenosti od dva metra od druge osobe.

„Naš čvrst stav je da je dva metra bezbedna udaljenost i da nošenje maske na otvorenom, ako ste na većoj udaljenosti od dva metra, nije neophodno. Međutim, treba imati masku pri ruci ako vam se neko približi“, kazao je Kon.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, Darija Kisić Tepavčević, kazala je da maska kao opšta mera prevencije ima ograničeno dejstvo i ponovila da je treba nositi u zatvorenom prostoru, kao i da treba da je imaju oni koji imaju simptome koronavirusa i zdravstevni radnici.

Dodala je da istraživanja pokazuju da nošenje maske na otvorenom i ako osoba nema simptome zaraze, nije efikasno.

„Recimo, kada bi osoba bila u inkubacionom periodu i izbacivala prouzrokuvače u tu masku, i ponovo udisala sa te maske, tako bi povećala infektivnu dozu“, objasnila je Kisić Tepavčević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram