Foto: Printscreen/RTS

Epidemiolog dr Predrag Kon istakao je da nam je ostalo nekoliko nedelja kada je u pitanju borba sa epidemijom. Imaju ći u vidu vesti o novom porastu broja zaraženih u Velikoj Britaniji uprkos velikom broju vakcinisanih, Kon kaže da je to samo znak koliko su ljudi osetljivi na virus.

„Ovo što se dešava u Britaniji pokazuje koliko su osetljivi“, rekao je Kon u jutarnjem programu Prva TV.

„Kod nas nema porasta, imamo usporavanje. U Britaniji malo preteruju i imaju pojačan strah. Malo je verovatno da će biti takvog porasta koji bi nas ozbiljno uznemirio tokom leta. Što se tiče jeseni, nemoguće je očekivati da virusa nema, jer nismo dostigli kolektivni imunitet“, rekao je Kon.

„Pokušamo da izbalansiramo mere, da, praktično, virus više ne može da se podigne“, rekao je.

„Sada smo na samom kraju, kada je najklizaviji teren. Virus samo što nismo srušili“, jasan je.

Osvrnuo se i na slučaj Beograda.

„Beograd je bilo mesto u kom smo beležili velike padove, ali sada stagnira. Vidimo da situacija može opet da se pogorša uprkos velikom broju vakcinisanih“, izjavio je.

Ko planira svadbe, imaće nekoliko stvari o kojima mora da brine. Kon za sada ne može da tvrdi da će to biti zakonski regulisano.

„Moraće da razmišlja o tome da li su gosti vakcinisani, testirani ili su preležali bolest. To će biti njihova moralna obaveza“, poručuje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar