Predrag Kon
Predrag Kon; Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ/

Na osnovu brojeva koje sada imamo, možemo proceniti da u Srbiji trenutno ima najmanje 1500 zaraženih koronavirusom, a najviše 3000, rekao je epidemiolog Predrag Kon na koferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, u Srbiji su u poslednja 24 sata registrovana 54 nova slučaja zaraze koronavirsusom, od čega je polovina hospitalizovana. Ukupno je registrovano 303 slučaja zaraze, od kojih su do sada tri osobe preminule, a njih 15 izlečeno.

Kon je objasnio da će nove mere testiranja, koje podrazumevaju testiranje svih članova porodice zaraženog koronavirusom, kao i svih osoba sa kojima je bio u kontaktu, bez obzira na to da li imaju simptome, dovesti do pronalaženja svih obolelih.

„Šta to znači da ima do 3000 zaraženih, oni su na neki način prikriveni, a oni jesu među kontaktima obolelog i među onima koji su u njegovoj porodici. Naći ćemo ih, a i sami će se javiti“, rekao je epidemiolog.

Nove mere Vlade podrazumevaju da se svi pacijenti za koje se utvrdi da su oboleli od koronavirusa od sada smeštaju ili u postojeće bolnice, ako imaju teže simptome, ili novoinprovizovane bolnice, što će već sutra postati Beogradski sajam.

Po Konovim rečima, i oni koji su ranije oboleli, ako se utvrdi da su pozitivni na kronu, moraće da svoje lečenje dovrše u bolnicama koje se prave.

„Toga ne treba da se plaši niko, to će biti dobro za sve“, naglasio je Kon.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je Beogradski sajam odabran kao mesto za smeštanje obolelih sa blažim simptomima jer je struka tako odredila.

Foto: TANJUG/TANJA VALIČ/ bs

“Moraju da postoje posebni ulazi za pacijente, za lekare, sestre, medicinsko osoblje, treba da postoje još neki faktori koji moraju da se ispune da bi to bilo apsolutno bezbedno”, rekao je minstar zdravlja na konferenciji za medije u Vladi Srbije.

Po rečima Ministra zdravlja, pacijenti sa težim simptomima će za sada biti smeštani u KBC „Dragiša Mišović“, a radi se na osposobljavalju i Zemunske bolnice u koju se prebacuju aspiratori sa Vojnomedicinske akademije (VMA).

Ranije jutros je saopšteno da Vojnomedicinska akademija, prema proceni kineskih epidemiologa, ne može da prima pacijente obolele od koronavirusa, zbog sistema centralne ventilacije, kao da će ta ustanova primati sve ostale pacijente.

Zamenica direktorka Klinike za infektivne i tropske bolesti Ivana Milošević, poručila je građanima da se za sada samo na institutu Torlak rade analize na infekciju koronavirusom, kao i da je planirano osposobljavanje i Kliničkog centra Srbije za to.

Ona je apelovala na građane da testove ne rade u privatnim laboratorijama jer one nemaju adekvatne testove, kao da ne piju nikakve lekove bez konsultacije sa lekarom, jer lekovi koji se pominju kao preventiva za koronu mogu da naštete njihovom zdvalju više od samog virusa.

 

Mogućnost ponovne zaraze koronom nije isključena

Kon je izjavio je danas da postoji mogućnost da se osoba koja je imala koronavirus ponovo zarazi, ali da bi u tom slučaju infekcija verovatno bila neuporedivo blaža.

“Vrlo je verovatno da i kod ovog novog virusa može doći do reinfekcija, ali to ne znači da će se to dogoditi iste godine i da će biti ista infekcija. Verovatno će biti neuporedivo blaža, ali da o tome ne spekulišemo sada jer ništa ne znamo”, rekao je Kon.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Batut Darija Kisić Tepavčević je rekala da je u svetu, pre svega u Kini, zabeleženo nekoliko slučajeva reinfekcije.

“Međutim, istraživanja su naknadno pokazala nisku pouzdanost i testova kojima su testirani tako da je i to jedan od osnovnih razloga zašto mi insistiramo na centralizovanom testiranju sa testovima koji su u ovom momentu najviše validni”, rekla je ona.