Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Škole su i dalje mesta gde se kontroliše prenošenje virusa, kaže epidemiolog Predrag Kon i dodaje da je zbog opšte epidemiološke situacije u zemlji i porasta broja obolelih opravdan prelazak na onlajn nastavu za učenike od petog do osmog razreda i za srednje škole.

On je za Tanjug rekao da je u beogradskim osnovnim i srednjim školama tokom prošle nedelje registrovano je 406 učenika i nastavnika zaraženih koronavirusom.

Od 16. do 22. novembra i 134 beogradske škole prijavljeno 406 zaraženih koronavirusom – 312 učenika (140 zaraženih iz osnovnih i 172 iz srednje škole) i 94 zaposlena ( 52 u osnovnim i 42 u srednjim školama).

Povezane vesti:

U domu učenika srednjih škola, obolevanje je bilo kod sedam učenika i dva zaposlena.

„U prethodnoj nedelji je bilo 10 klastera, a to znači da je došlo do zaražavanja malih grupica i svi učenici su poslati na onlajn nastavu“, naveo je on.

Kon je naglasio da bi se taj broj iz nedelje u nedelju povećavao, tako da je opravdan prelazak na onlajn nastavu za učenike od petog do osmog razreda i za srednje škole.

„Kada govorimo o nižim razredima, manje je oboljevanja. Ispitivanja u svetu su pokazala da se kod dece uzrasta do deset godina retko prenosi virus, a da je kod starije dece češće prenošenje virusa“, rekao je on.

Drugi aspekt, kako je rekao, zbog kojeg niži razredi nisu prešli na onlajn nastavu je socijalizacija koja je u tom uzrastu posebno značajna.

„Škole jesu i dalje mesta gde se kontroliše prenošenje virusa, ali nagli ulaz virusa koji se sada dešava, sa ovolikim brojim novozaraženih jednostavno ne može da obezbedi toliko praćenje“, pojasnio je Kon.

Podseća da je to odluka Kriznog štaba, koja tek treba da prođe Vladu, te da se može desiti da bude modifikovana.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare