Kon: Tokom leta ključna zabrana kontakata sa starijima

Društvo 30. apr. 202012:06 > 12:19
Podeli:
Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je danas da će najvažnija stvar tokom leta po pitanju toka epidemije Kovida-19 biti zabrana kontakata sa starijim građanima, ukazujući da takvo pitanje treba uveliko da bude poznato svima u društvu.

„Postoje ljudi koji ne shvataju da smo uspeli, mnogi od njih pričaju da mi izmišljamo, da ništa od ovoga nije bilo i oni će biti sve glasniji, to je ono što se zove apsurd prevencije“, ukazao je Kon na trećoj veb konferenciji posvećenoj pacijentima.

Kon napominje da u narednom periodu treba biti vrlo oprezan i izbegavati bliske kontakte, te da će za sve pacijenti koji budu imali temperaturu, kašalj ili respiratorne tegobe biti rađeni testovi u ambulantama, uz ocenu da očekuje da će biti veliki broj testiranja.

Podsetio je da će u maju krenuti paralelno orijentaciono testiranje koje će obuhvatiti do 7.000 porodica od strane Instituta za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

„Biće određene porodice koje će prihvatiti da svi članovi porodice budu testirani i tako ćemo ispitati da li ima pozitivnih ili ne“, rekao je Kon.

On je još jednom naglasio značaj brige o starijima, te pozvao sve da očuvaju svest da je najvažnije da se izbegavaju kontakti sa njima, kako bi, dodaje, oni preživeli.

Treća veb konferencija za pacijente pod nazivom „Tu smo“ u organizaciji Foruma pacijenata Srbije ima za cilj pružanje odgovora brojnih lekara i stručnjaka iz oblasti zdravstva na pitanja pacijenata, u uslovima pandemije virusa Kovid-19.

Na prethodne dve konferencije učestvovalo je više od 20 renomiranih doktora u saradnji sa preko 30 udruženja pacijenata.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Komentari

Vaš komentar