Predrag Kon Foto:Zoran Mrđa/FoNet

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je da u pojedinim školama postoje profesori koji kažu učenicima da ne treba da nose maske.

U Beogradu u 21 osnovnoj školi, kako je naveo Kon za TV Prva, ima slučajeva zaraze koronavirusom.

„Imamo sedam srednjih škola koje sada u Beogradu pratimo, da li se sprovode mere. Ne sprovode se jednako u srednjim i osnovnim školama, to je jasno, postavlja se pitanje da li će u srednjim školama da proradi taj sistem“, kazao je Kon.

On je rekao da je bitno pratiti upravo taj uzrast, jer su oni „veliki prenosioci“, kao i „mladi na studijama, jer su grupisani i daleko je veća mogućnost prenosa“.

„Ja imam dojave da profesor uđe i kaže – ne trebaju vam maske, da li je to istina, ja to ne mogu da kontrolišem“, naveo je on.

Kon je dodao da su vakcine protiv gripa koje su stigle u Srbiju namenjene starijima od 3 godine i da je preporuka da se rizičan deo stanovništva vakciniše.

„Imamo situaciju da kovid isto obara limfocite i organizam koji je pretrpeo kovid je osetljiviji na grip i ostale infekcije, ali je jasno da je taj rizik i postoji ozbiljna preporuka SZO da se ne treba šaliti sa virusom“, naveo je Kon.

Pažljivo sa organizovanjem slava

Pozvao je građane da, kada spremaju slavlja, ipak prate preporuke struke kako ne bi došlo do širenja koronavirusa.

„Treba se adaptirati da se mere poštuju i da se smanji mogućnost prenošenja virusa. Zato ja kažem, nemojte dozvoliti sebi da se jedna divan dan, slavlje, kasnije pretvori u tugu“, rekao je on.

Kon je rekao da ni njemu do kraja nije jasno zašto su slavlja ponekad značajnija od čuvanja zdravlja.

„Problematične su odluke o organizaciji sajmova i kongresa. Vi ne možete na dan-dva pred da kažete – e sad ne može, jer postoje pripreme“, rekao je Kon.

Kako je naveo, dolazi hladnije vreme i niko neće doći u kafiće pre 9 sati.

„Mi imamo obavezu, što već radimo, da usavršimo taj nadzor do tog nivoa da se to odmah uoči, povećanje broja zaraženih, naročito u generacijama koje borave u kafićima“, rekao je on.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare