Predrag Kon
Predrag Kon; Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ/

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je večeras da je ono što se dešava u Italiji, koja se već šest nedelja bori sa koronom, pokazalo da taj virus ima potencijal koji je prevazišao sva očekivanja.

Gostujući na TV Prva Kon je rekao da su, prema onome što smo do sada videli, velike razlike u odnosu na uobičajeno ponašanje virusa.

„Problem je što u ovom trenutku mnogo toga ne znamo“, naveo je on i dodao da je i situacija u Srbiji odstupila od pojedinih predviđanja.

Prema njegovim rečima, projekcija je bila da bi ovo moglo da traje šest nedelja, pa da počne da se gasi, ali je stanje u Italiji to demantovalo, pa je pitanje koliko će se epidemija prolongirati kod nas.

„Rekao bih da je neočekivano i za nas koji se bavimo epidemijama sve ovo što se dešava u Italiji, posebno u poslednja dva dana, jer sam ja očekivao da je tamo došlo vreme za maksimum“ rekao je Kon.

#related-news_0

On je ocenio da je jedan od razloga za to što su u Italiji mere socijalnog distanciranja zakasnele.

U Italiji je danas od posledica koronavirusa umrlo 793 ljudi, a ukupan broj mrtvih je 4.825. Reč je o najvećem porastu žrtava u jednom danu od početka epidemije u tok državi. Najteže je pogođena Lombardija, gde je dosad umrlo 3.095 ljudi, a zaraženo 25.515.

U Srbiji je ukupno 171 potvrđen slučaj obolelih od koronavirusa, što znači da je tokom dana virus utvrđen kod još 22 osobe. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je 11 ili 12 osoba na respiratorima.