Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Epidemiolog Predrag Kon ukazao je danas da postoji problem sa brzinom izdavanja rezultata virusoloških pregleda.

Kon je, na konferenciji za štampu, kazao da je to administrativno logistička stvar, da se ne radi o testovima i sposobnosti kadra, već o tome da nema kapaciteta onih koji su spremni da ubacuju podatke.

Naglasio je da je za taj rad potrebno određeno medicinsko obrazovanje i to ne mogu da rade samo tehničari.

„Postoji niz sitnih stvari koje mogu da zakomplikuju kasnije život. Ako se nešto pogrešno unese, na primer samo broj matičnog broja, treba vreme da se otkrije greška. Ti isti ljudi treba da rade u infektivnim uslovima pa ima otpor prema tome“, kazao je Kon dodajući „idemo dalje, sporije nego što smo očekivali“.

Preneo je da je na današnjoj sednici Kriznog štaba rešeno da će u Nišu vojna bolnica biti obezbeđena za građanstvo, a Klinički centar potpuno pretvoren u kovid bolnicu.

S tim u vezi preći će infektolozi iz vojne bolnice u KC.

„To je potrebno jer se Niš relativno brzo puni“, naglasio je Kon.

U Beogradu, kako ističe, još uvek ima kapaciteta, a razmišlja se o oslobađanju prostora prebacivanjem na Sajam.

Biće, prema njegovim rečima, prebačeni na Sajam pozitivno laki bolesnici.

Ukazao je da je na Kriznom štabu razgovarano da se za bolnicu na Bežanijskoj kosi, gde je bilo slučajeva da su pacijenti negativni, ali su imali jasne sumnjive kliničke znake, obezbedi zaštitna oprema.

Za Banjicu, kaže, nema informaciju da će posebno da se tretira.

Tražio je, kaže Kon, za Gradski zavod dodatnu zaštitnu opremu, jer intenzivnije prikuplja uzorke pa troši više opreme. Bilo je govora i o angažovanju zdavstvenih radnika za kovid bolnice, što je ozbiljan posao, jer ih odnekud treba povući.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram