Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Virus slabi i na red je došlo pitanje popuštanja mera, rekao je epidemiolog Predrag Kon, ali nije hteo da se izjasni da li je moguće da za Prvi maj ne bude policijskog časa. Najavio je da će svakako doći do ublažavanja mere, a njegova koleginica Darija Kisić Tepavčević veruje da će jedna od tih mera popuštanja biti i ponovno prisustvo novinara na konferencijama Kriznog štaba.

„Nismo se baš tako sporazumeli na Kriznom štabu, prerano je da se to sada kaže. Moramo da imamo strpljenja. Ublažavanja mera posle Uskršnjih praznika će svako biti“ rekao je Kon odgovarajući na pitanje šta misli o proceni kolege Branimira Nestorovića da za Prvi maj neće biti policijckog časa.

On je naveo da su lekari glavni kočničari što ranijeg povratka normalnom životu jer, „zaustavljaju život radi čuvanja stvarnog života“.

„Važno je da budemo strpljivi da ne pokvarimo do sad postignuto. Mi sada odlično stojimao“ ocenio Kon.

Mere popuštanja – povratak novinara u salu

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević govoreći o popuštanju mera navela je da se može očekivati da novinari uskoro ponovo prisustvuju obraćanjima Kriznog štaba.

 

Situacija sa epidemijom se, prema njegovim rečima, poboljšava, tako da će restritkivne mere za sve postepeno popuštati.

„Očigledno  je da se testirarnje povećava na skoro 3.500 u toku dana, bolja je situacija vidno iz dana u dan, tako da počinje preispitivanje odnosno popuštanja mera koje su donete“, rekao je Kon.

On je objasnio i da nije ravnomerno ista situacija u svim delovima Srbije.

Na području Niša, Prokuplja, Aleksinca, ima veći procenat pozitivnih od testiranih.

U Beogradu, međuitim, kako je naveo, u jednom danu svega 6,2 odsto bilo pozitivno, što pokazuje da se gubi potencijal virusa.

U Vojvodini je takođe značajno smanjen broj zaraženih tako da dolazi na red popuštanje mera.

„Već je prisutno i razmišljanje ekonomista da treba da dođe do popuštanja po pitanju rada kompanija, a lekari su da to bude postupno“, zaključio je Kon.