Foto: Ivan Dinić/Nova S

Vlada Srbije donela je danas na sednici odluku da se sve mere samoizolacije produže na 28 dana, a vikendom zabrana kretanja uvede od 15 časova. Pored tih mera, uvedena je i zabrana večernje šetnje kućnih ljubimaca u trajanju od 20 minuta i, kako kažu, odluku su doneli vodeći se mišljenjem struke. Međutim, doktor Predrag Kon je, odgovarajući večeras na pitanje novinara Slaviše Lekića o razlozima koji su inspirisali struku da predloži ukidanje šetnje ljubimaca, rekao da "struka nikakve neposredne veze nema sa tom odlukom".

Podsetimo, vlasnicima pasa bilo je dozvoljeno da šetaju kućne ljubimce svako veče u periodu od 20 do 21 sat, od kada je početak policijskog časa pomeren na 17 sati. Policija je napravila ustupak i dozvolila građanima koji imaju pse da ih šetaju 20 minuta i to na 200 metara udaljenosti od zgrade u kojoj žive. Odlukom Vlade Srbije ta mera je danas ukinuta.

Ranije danas, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je na RTS da će lično da predloži ukidanje večernje šetnje kućnih ljubimaca ukoliko bude značajnijeg kršenja toga ili ukoliko zdravstveni stručnjaci procene da ta mera ugrožava ljudske živote.

„Rekao sam, pošto je to nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova da predloži Vladi i ukidanje te mere, lično ću predložiti da se ukine ukoliko bude ili značajnijeg kršenja toga ili ukoliko zdravstveni stručnjaci procene da ta mera dalje ugrožava živote ljudi. Naravno da mi je drago da sam uspeo da zajedno sa kolegama iz Vlade pronađem model u kome ćemo donekle olakšati neke od potreba građana. Ali te potrebe ne smeju da budu iznad potrebe da se zaštite ljudski životi, ni na koji način. Prvo ljudski životi pa onda sve ostalo. Ako bude trebalo ovo da se ukine, ukinućemo, ako bude trebalo da pooštrimo policijski čas, pooštravaćemo. U ovom trenutku oko svake mere se konsultujemo sa ozbiljnim timom stručnjaka koji to analiziraju“, rekao je Stefanović.

Novinar Slaviša Lekić, upitao je večeras doktora Predraga Kona da li struka stoji iza te odluke.

Foto: screenshot Twitter

 

„Poštovani doktore Predrag Kon. Možete li nam reći koji su razlozi, a nemaju veze sa izraženom nadom predsednika Vučića, da će se ukinuti noćna šetnja, inspirisali struku da predloži povlačenje odluke o šetanju pasa za vreme policijskog časa. Hvala“, napisao je Lekić na Fejsbuku.

Ubrzo zatim stigao je odgovor epidemiologa.

„Struka nikakve neposredne veze nema sa tom odlukom“.