Kon o pisanju Ane Lalić: Tačno je da je ranije falila oprema

Društvo 02. apr. 202018:45 > 19:12
Podeli:
dr Predrag Kon Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je struka podbacila u "mirnodopsko vreme" kada je u pitanju zaštitna oprema za epidemiju koronavirusa, da skoro nijedna zdravstvena ustanova u zemlji nije dočekala spremno epidemiju i da misli da su se komentari novinarke portala Nova.rs o stanju u Kliničkom centru Vojvodine odnosili na pređašnji period kada te opreme, kako je naveo, dok nije stigla donacija iz Kine, zaista nije bilo.

„Što se struke tiče, prihvatam svu odgovornost, da je shvatanje zaštitne opreme potisnula u mirnodopsko vreme i da nije planirala rezerve. Sve je napisano, ali niko to nije čitao i niko nije obezbedio da ima rezervu za ovakve situacije. Skoro nijedna zdravstvena ustanova u zemlji nije dočekala spremno epidemiju“, istakao je Kon.

Upitan za komentare novinarke portala Nova.rs Ane Lalić na temu stanja u Kliničkom centru Vojvodine, koja je pritvorena sa obrazloženjem da širi paniku pa puštena, Kon je kazao da misli da su se njeni komentari odnosili na pređašnji period kada te opreme, kako je naveo, zaista nije bilo.

Istina je da je nedostajalo opreme pre nego što je stigla donacija iz Kine, prokomentarisao je doktor Kon.

Podsetimo, novinarka našeg portala Ana Lalić privedena je sinoć i određeno joj je policijsko zadržavanje od 48 sati zbog optužbi da je tekstom o lošem stanju u Kliničkom centru Vojvodine „širila paniku i izazivala nerede“. Ona je jutros puštena iz pritvora, a mnogo javne ličnosti iskazale suzgražanje nad ovom represijom države i uputile reči podrške.