Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da su "male epidemije" majmunskih boginja bile zabeležene i sedamdesetih godina prošlog veka, ali da se, istorijski posmatrano, ta bolest po prvi put ovako brzo širi među ljudima.

Kon je za televiziju Pink izjavio da se radi o „bolesti životinja koja se prenosi na ljude, koja je vezana za majmune i to prvenstveno u Centralnoj i Zapadnoj Africi“.

„To je bila bolest profesionalaca, ljudi koji su boravili u Africi. Pripada familiji gde pripada i virus variole“, kazao je Kon i dodao da je „neobično i da traži dodatnu pažnju“ to što se otkrivaju i slučajevi oboljevanja osoba koje nisu bile na putovanju, ali su bili u kontaktu sa obolelima.

Istakao je da se majmunske boginje prenose u bliskom kontaktu „koža na kožu“, ali da mogu da se prenesu i kapljično.

„U trenutnom preseku (obolelih) dominiraju muškarci, i to koji imaju odnose sa muškarcima. Bolest jako liči na velike boginje, sa daleko manjim smrtnim ishodom. U Evropi nikada nije bilo smrtnog ishoda“, rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, po pitanju epidemije koronavirusa, Srbija je „trenutno u stabilnoj situaciji“.

BONUS VIDEO – Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Radovanović: Zašto treba da se vakcinišete iako opet možete da se zarazite

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar