dr Predrag Kon Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Odluka o još rigoroznijim merama zavisi od neposredne situacije, a celodnevni karantin je bitno uvesti "pred sam kraj", poručuje epidemiolog Predrtag Kon. Dodaje da je u toku ''srpski scenario'', kojeg se na kraju nećemo stideti".

On je za Prvu tv rekao da u poslednja dva dana imamo skok epidemije, koji se jasno vidi.

„Došli smo na maksimum do sada obeleženih 160, zavisi i od današnjeg dana i pdoataka koje ćemo imati. Svakako je u fazi razmišljanja i ta poslednja mera 24 sata karantin“, izjavio je epidemiolog dr Predrag Kon, gostujući u Jutarnjem programu TV Prva.

„Struka je dala preporuke na samom početku, a to je smanjenje kontakata kroz sve moguće aktivnosti. Prvo su bila preopručivanja, pa uvođenje vanrednih mera, pa ograničenje kretanja, pa promena policijskog časa“, podsetio je.

On je objasnio i suštinu potrebe za uvođenjem 24 sata karantina za sve.

„Ako virus naglo počne da se prenosi i izađemo iz kontrole situacije, onda je neminovna ta poslednja aktivnost, koja bi sprečila prenošenje virusa. Objašnjavao sam da je to zbog toga što virus živi u čoveku, izazove ili tešku posledicu ili smrt, ili taj čovek preboli i u njemu ne može da nastavi da živi, u tom čoveku. Da bi nastavio da živi on mora da pređe na drugog čoveka. Ako se u periodu inkubacije, te dve nedelje, onemogući bilo kakva situacija u kojoj bi došlo do prenošenja, virus neminovno ugiba“, objasnio je epidemiolog.

Navodi i da ako se mera zabrane od 24 sata sprovede prevremeno, onda će se ponovo pojaviti širenje virusa nakon tih mera, mada u manjem intenzitetu:

„Pojaviće se virus i krenuće ponovo kao iz početka i napraviće daleko manju epidemiju, ali će je svakako napraviti“, rekao je dr Kon.