Kon: Ne očekuje se ukidanje svih mera do leta

Društvo 24. apr. 202016:14
Podeli:
Foto: Ivan Dinić/Nova S

Ne očekuje se da će do leta apsolutno sve mere biti ukinute, rekao je danas epidemiolog Predrag Kon.

Ovaj rizik koji sada postoji je više desetina puta manji nego što je bio u svom maksimumu i dalje se spušta, rekao je Kon na redovnoj konferenciji za novinare.

Dodao je da bi voleo da smo danas imali oko 100 zaraženih umesto 207, ali da smo prvi put danas spustili broj zaraženih ispod šest odsto pošto smo imali skoro 1.000 testiranih više nego prethodnog dana.

Na pitanje kada će biti nastavljeni sportski događaji, sa ili bez publike, Kon je rekao da ćemo imati postupno popuštanje mera, ali da će ostati još zabrane javnih okupljanja, što će trajati u zavisnosti od situacije.

„Za sada još važi i policijski čas i sve mere zabrane javnog okupljanaj kao i do sada, a postupno povećavanje broja onoga što će biti dozvoljeno verovatno će se odnositi na zatvoreni prostor, to je sve što će struka saopštavati. Iz toga će se izvlačiti zaključci vezani za ponašanje i po prvom i drugom pitanju“.

Kon kaže, što se sporta tiče, tu je neophodno vraćati postepeno sportiste u trening i razmišljati o publici.

„Mi moramo da imamo situaciju kada je virus se spustio do te mere ili da ne beležimo njegovu aktivnost uopšte, a to se tek može očekivati preko leta, a pre toga je malo verovatno da će se to dogodiiti. Ali dotle će se vraćati život“.

Kada se skinu mere, onda će se davati preporuke, ali će ostati zabrane javnog okupljanja, kazao je Kon.

Na pitanje novinara šta će biti sa predizbornim aktivnostima koje će uskoro uslediti, s obzirom da to podrazumeva i predizborne skupove, skupljanje potpisa, formiranje više od 8.000 biračkih odbora za izbore i slično i da li će sve to biti moguće zbog aktuelne epidemiološe situacije, zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević je rekla da će se praviti da to pitanje nije čula pošto lekari nisu ni pozvani ni kompetentni da to komentarišu, a da preventivne mere koje daju veže za sve.

„Kada pricamo o preventivnim merama, pričamo uopšteno i one važe za sve, isto kada govorimo o okupljanima to važi za sva okupljanja“, naglasili su Kon i Kisić Tepavčević.

Komentari

Vaš komentar