Kon: Narod je prihvatio priču da je virus oslabio, a nije

Društvo 26. jun. 202011:4123 komentara
Podeli:
dr Predrag Kon Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da se razmišlja o zatvaranju noćnih klubova i ograničavanju radnog vremena lokala, ali da ne očekuje da će tokom leta u Srbiji biti uvedene drastične mere kao što je bilo u jeku epidemije.

Kon, ipak očekuje, da će uskoro sve više gradovi i opštine u Srbiji, kao što je uradio Novi Pazar, uvoditi vanrednu situaciju kako bi se zabranila javna okupljanja.

„To je nešto što će u bliskoj budućnosti vrlo verovatno biti korišćeno u drugim mestima, jer omogućuje zabranu javnog okupljanja, kao meru gde nemate policijski čas, ali zabranaa javnog okupljanja onemogućava masovne kontakte i širenje virusa“, rekao je Kon gostujući na Pinku.

Kada je reč o Beogradu, Kon kaže da je to krupan zalogaj za jedan veliki grad.

„Ali, i to je nešto što se razmišlja, za noćne klubove zatvarenje i ograničavanje rada kafića, restorana i slično“, rekao je Kon i dodao da bi svi koji se tim poslom bave trebalo da poštuju mere za suzbijanje korone.

Ističe da su to više preporuke pošto mere podrazumevaju da se uvede kontrola i sankcije kako bi se obezbedilo njihovo poštovanje.

„Situacija je takva da mere što pre treba doneti, nego čekati da se još pogorša situacija. Što se tiče priče o slabljenju virusa, narod je prihvatio da je to sada nešto mnogo slabije i da ne treba da se vodi računa o tome, a virus se slabo promenio u smislu sposobnosti da izazve teška oboljenja“.

Kon dodaje da je u Beogradu oko 90 odsto zaraženih između 20 i 40 godina, što je populacija koja ima najviše kontakata.

Što se sportskih događaja tiče, Kon ističe da su tu mere i te kako na snazi i da se logično postavlja pitanje ko je odgovoran.

„Jasno je da je odgovoran organizator. Kada su utakmice u pitanju, tu je jasno rečeno da je 5.000 ljudi gornja granica. Tu ide kritika da to nije trebalo dozvoliti, ali to je na otvorenom, a kada je bio derbi Partizana i Zvezde, jesmo imali povećanje, ali još nije bilo tako jasno kao sada“, rekao je on i dodao da je od „502 slučaja u Beogradu samo jedna rekao da je bio na stadionu“.

Govoreći o eventualnom uvođenju drastičnih mera, Kon dodaje da se ne očekuje da one budu uvedene tokom leta kada je smanjeno prenošenje virusa, za razliku od jeseni i zime.

Kon, ipak, ne veruje da će novi pik ili talas korona virusa dostići nivo kao na početku aktivnosti.

Očekuje nas dug period borbe sa koronavirusa i završiće se stvarenjm kolektivnog immuiteta, što će trajati par godina ili vakcinacijom, naveo je on i dodao da je sada najvažnije savesno ponašanje ljudi.

„Poslednja mera je da 14 dana bude policijski čas za sve i onda nema zaražavanja, ali tokom leta to ne može da se očekuje i zato je važno odgovorno ponašanje na duže staze.

Upitan da li će deca biti u školskim klupama u septembru ili će biti nastavljena onlajn nastava, Kon je rekao da će to zavisiti od toga kakva će biti situacija u julu i avgustu.

Kada je reč o manifestacijama, Kon kaže da je planirano da će posetioci Egzit festivala moći da uđu samo ako imaju negativan test na koronu.

Kon je dodao da i dalje misli da ne bi treblao ići na letovanje u inostranstvo i tako rizikovati, pošto je povećana aktivnost virusa i u drugim zemljama u Evropi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar