Kon i Janković veruju Batutu, Radovanović: Podaci besmisleni

Društvo 28. jun. 202022:52 > 29. jun. 2020 07:2529 komentara
Podeli:

Moramo znati istinu o tačnom broju zaraženih i umrlih od koronavirusa, a poverenje u lekare i Krizni štab ćemo sačuvati i vratiti samo ako dođemo do verodostojnih podataka i to na osnovu medicinske dokumentacije, ocenili su večeras učesnici emisije "Utisak nedelje".

Gosti Olje Bećković epidemiolozi dr Predrag Kon i dr Zoran Radovanović i imunolog Srđa Janković odgovarali su na pitanje da li je moguće da je neko falsifikovao brojeve zaraženih i umrlih od koronavirusa u ime izbora i da li ima šanse da vratimo poverenje u lekare.

Na konkretno pitanje da li su članovi Kriznog štaba lagali o epidemiološkoj situaciji pred izbore, Kon, koji je inače član tog štaba, rekao je da nijedan podatak nije skrivan i negirao optužbe da su mere prebrzo ukinute.

„Nisam došao da branim nikoga, ja na izbore nisam izašao zato što me ne interesuju ni jedni ni drugi. Imam dva cilja – što manje smrtnih ishoda i da zdravstveni sistem opstane“, rekao je Kon.

Na pitanje zašto se onda oglasio dan nakon izbora i uznemirio javnost pretećom epidemiološkom situacijom i da li je logično da je ona počela odmah u ponedeljak, Kon je odgovorio da je samo pratio podatke i to iz baze Instituta „Batut“.

Predrag Kon Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Govorim o onome što znam i što je istina, a istina je ono što je ‘Batut’ objavio, to su zvanični podaci i na osnovu njih nije bilo posebnih razloga za uznemirenje javnosti. Ukoliko su lažirani što hoće neko da implicira na osnovu jednog teksta…“, rekao je Kon misleći na izveštaj BIRN-a koji je objavio trostuko veći broj umrlih od korone u odnosu na zvanične podatke.

On je pitao kolegu Zorana Radovanovića šta se time želelo postići, na šta je Radovanović odgovorio: „Samo istina“.

„Ako ova država i ovaj narod ne može da veruje osnovnim podacima koji se po zakonu izvlače na osnovu izjava pojedinačnih lekara o prijavi i potvrdi o smrti…“, rekao je Kon, objasnivši da je ta baza podataka napravljena za sedam dana i da mora da se stalno prati i koriguje.

I Srđa Janković, takođe član Kriznog štaba, tvrdi da štab nije lagao kada je reč o epidemiološkoj situaciji i da je svoje predloge bazirao na zvaničnim podacima koje, kako kaže, nije video. On je rekao da je svestan da je narušeno poverenje.

Srđa Janković Foto: Ivan Dinić/Nova S

On se složio sa konstatacijom da treba što pre doći do istine, a do nje se može doći, kako kaže, samo sravnjivanjem svih podataka.

Na konstataciju da bez obzira kako je BIRN te podatke protumačio oni ipak postoje i da li je moguće da je neko te podatke koje su lekari dostavili Batutu, on vladi, a vlada Kriznom štabu prepravio, Kon je rekao da to njemu nije palo na pamet i da ne prihvata tu mogućnost.

Srđa Janković je rekao da oni te podatke nisu proveravali, ali da veruju ‘Batutu’ i dodao da ta baza nije primarni izvor podataka jer se oni unose i kasnije po ličnom nahođenju, a onda se proveravaju na osovu medicinske dokumentacije.

Na pitanje da li je moguće da su se građani „upecali“ na nešto što je irelevantno, Zoran Radovanović je to objasnio činjenicom da su članovi Kriznog štaba izlazili sa dijametralno suprotnim stavovima, da je pristanak na političke i druge skupove povećalo obolevanje i umiranje od korone, ali i da nepoverenje građana potiče iz podataka da je poslednje tri nedelje dnevno umirala po jedna osoba što je statistički potpuno neverovatno.

„Imate ljude koji ne smeju da izađu i javno kažu da je broj mrtvih mnogo veći nego što se zvanično saopštilo“,  rekao je Radovanović.

Zoran Radovanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

 

Radovanović je ocenio i da je baza podataka u „Batutu“ skandalozna, a podaci besmisleni.

„Ne postoji nijedna evropska zemlja sa tako lošim podacima“, rekao je on,

Sa tim se nije složio Kon koji je i dalje uveren da sve što je u bazi „Batuta“ potpuno odgovara medicinskoj dokumentaciji.

„Imam uveravanja da je sve ‘peške’ provereno. To je tačna baza podataka sa prijavama smrti od zaraznih bolesti“, istakao je Kon, napominjujući i da svi koji su umrli nisu umrli od korone.

Prema mišljenju Jankovića, razlika između 632 umrla prema BIRN-u i zvaničnih 244 jeste dosta velika i da ti podaci moraju da se provere, a postoji mogućnost i da su dobijeni primenom dve različite metodologije.

Na pitanje da li bi Krizni štab reagovao i tražio odlaganje izbora da je u četvrtak, dobio podatak da je zaraženo 450 ljudi a ne oko 90 kao što je zvanično saopšteno, Kon je rekao da ne bi tražio odlaganje, ali bi zahtevao strogo poštovanje mera zaštite.

„U tom trenutku ne bi mogli da se spreče izbori, ali mesec dana pre je bilo moguće. Svaki ozbiljan stručnjak bi rekao – odložite to za jesen dok broj novoobolelih na dnevnom nivou ne bio jednocifren“, rekao je Radovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar