Kon: Da nije uvedeno vanredno stanje, bilo bi problema

Društvo 08. apr. 202016:14
Podeli:
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Da nije uvedeno vanredno stanje sada bismo imali ogromne probleme, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.

On je rekao da ne može da kaže dokle će trajati mere i zabrane, pošto to zavisi od brojeva o zaraženima i preminulim od korona virusa i da će se tek videti sada brojevi zbog kontakata prethodnog vikenda, pošto inkubacija traje u proseku sedam dana.

„Imamo ogroman broj novotestiranih sa blagim simptomima, u Beogradu smo juče imali 205 testiranih u kovid ambulantama pošto do juče broj testiranih u njima nije bio trocifren“.

Kon kaže da će maksimum epidemije u Srbiji trajati najviše još dve nedelje odnosno da mora da prođe šesta nedelja, koju moramo da prođemo i da će se onda videti.

„Najvažnije je bilo na samom početku, kada smo došli sa predlogom za progalšenje epdiemije od posebnog značaja, a dobili i više od toga i da nije uvedeno vanrendo stanje bili bi u velikim probmeima, pošto ne bi mogli mnoge stvari da uradimo, na primer, preraspodelu kadra“, ističe Kon.

 

Dodaje da se sve mere svode na kraju na smanjenje bliskih kontakata.

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je da iako su podaci u vezi sa virusom korona obećavajući, naš zemlja još nije blizu ukidanja mera.

“Sad moramo da zapnemo i pokažemo koliko smo složni, jedinstveni i jaki”, rekla je Kisić.

Prema njenim rečima, mere koje su sprovedene dale su rezultate, a pre svega da su sačuvani životi starijih sugrađana.

Ističe da bi vraćanje u normalne životne tokove grupa ljudi koje su bile u samoizolaciji mora da bude postepeno i da ono bude u uslovima kada jača kolektivni imunitet, a virus slabi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram