Predrag Kon Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Predrag Kon kaže da se, bez sumnje, vidi smirivanje epidemiološke situacije, ali da je ona i dalje nesigurna. Kon, ipak, ističe da ne treba prerano popuštati mere. Smatra i da ustanove kulture, poput pozorišta i bioskopa, ne treba otvarati pre početka školske godine.

„Virus je i dalje prisutan“, upozorava Kon, gostujući na Radio-televiziji Srbije. On dodaje da, kada je reč o otvaranju ustanova kulture i puštanju publike, moraju postojati striktna pravila kao i garancija da će se ona poštovati.

„Treba da se zna kako će biti organizovan ulazak i izlazak, ko će kontrolisati nošenje maski i šta će se deiti ako ih neko ne koristi“, poručuje Kon pred današnji sastanak Kriznog štaba na kojem će se odlučivati o radu ustanova kulture.

Prema njegovim rečima, obavezno pravilo je i održavanje distance od metar i po. Za svaku pozorišnu ili bioskopsku salu bi, u skaldu sa njenom veličinoim trebalo da bude definisano koliko osoba može da primi.

Komentarišući mogućnost određivanja karantina za one koji se vraćaju u Srbiji sa godišnjeg odmora i putovanja, Kon kaže da mu je teško na to da odgovori pošto se svaka njegova reč odmerava i završava kao naslov.

Ipak, kaže da se razmišlja o tome. Navodi da su građani o pojedinim putovanjim odlučivali kada nije bilo reči o karantinu i da o tome treba voditi računa.

„Sa druge strane, ako dođe do pogoršanja situacije, mi nečemo moći da ćutimo i moraćemo to da tražimo“, kaže Kon.

On dodaje da se oko polovine graađana koji se trenutno testiraju, to rade zbog putovanja, a da se smanjuje broj onih koji se testiraju zbog simptoma korone.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare