Kon: Zabrana kretanja za 1. maj, ne i za Đurđevdan

Društvo 23. apr. 202016:41 > 16:5112 komentara
Podeli:
Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Rezultati pokazuju da izlazimo iz intenzivne aktivnosti virusa, i ukoliko i dođe do ekcesa, to ne moći da podigne potencijal virusa, ocenio je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

„Ekscesi su sve manje mogući, a čak i ako se dogode, teško da imaju mogućnost da do te mere utiču da ponovo podignu potencijal virusa da bi on izazvao ono što je do sad izazivao“, rekao je Kon.

On je ocenio da „kao što smo na samom startu pravovremeno ušli u stroge mere tako pravovremeno izlazimo iz zatvorenosti i ulazimo u redovan život“, ali naveo da je i taj povratak trajati jer ne  može „odjednom da se preseče i da su uđe u normalan život“.

„Porcenat pozitivnosti testiranih je negde oko šest odsto, a kada bude ispod pet možemo da govorimo o ukidanju mera“, naveo je Kon i istakao da je važno napraviti strategiju kako dalje.

Članovi Krizniog štaba, kako je naveo, još nisu razgovarali merama za Prvi maj, ali je istakao da on smatra da bi i u tom periodu trebalo da važi zabrana kretanja.

„Logično je da i tada na snazi bude zabrana kretanje, jer je to poslednji trenutak kada bi moglo da se pokvari sve ovo što smo uradili“ naglasio je Kon, dok je za Ðurđevdan rekao ne bi trebalo ništa dodatno preduzimati, jer svakako policijski čas počinje od 18 sati.

Govoreći o zaštitnoj opremi zdravstvenih radnika, on je naveo da postoje četiri nivoa opreme koja se koristi zavisno od odeljenja, dok se, kako je dodao, samo u posebnim situacijama koriste skafanderi.

“ Ovde se nije koristila godinama sva oprema, teško se odmah navići na to. Sad će se sigurno koristiti, ali je plaćena visoka cena“,  ocenio je Kon.

On je upozorio da je pandemija na globalnom nivou zahuktva jer prelazi na južnu hemisferu gde je zdravstveni sistem neuporedivo slabiji.

Prema njegovim rečima, Svetska zdravstvena organizacija i neke države, upozoravaju da bi virus mogao da se vrati na severnu hemisferu i zato „treba sačuvati kapacitete i sposobnost brzog reagovanja“, što znači i da se „postupno slabe mere“.

Komentari

Vaš komentar