Komplet udžbenika za školu ove godine do 15.000 dinara

Društvo 24. avg. 202017:04
Podeli:
Foto: N1

Cena jednog udžbeničkog kompleta zavisi od spiska knjiga za koji se svaka škola opredelila, a u okviru koga se nalaze udžbenici različitih izdavača, tako da se ne može sa preciznošću govoriti o tome koliko novca roditelji treba da izdvoje za, recimo, jednog prvaka ili osmaka.

S druge strane, cene kompleta koje su pripremile izdavačke kuće su poznate i kreću se, prema navodima sagovornika Tanjuga, i do nekih 15.000 dinara.

Jelena Ivanović iz Zavoda za udžbenike kaže da njihov komplet za osnovnu školu za prvi razred košta 7.300 dinara, a najskuplji komplet je za osmi razred i košta 9.000 dinara.

„Prosečna cena jednog udžbenika Zavoda za osnovnu školu je 750 dinara, a za srednju školu je 800 dinara“, rekla je ona.

Najjeftiniji udžbenik u osnovnoj školi je „Od igračke do računara“ i košta 468,60 dinara, a najskuplji „Matematika 1″ koji košta 1.100 dinara. Udžbenik sa najmanjom cenom u srednjoj školi Gramatika srpskog jezika za sva četiri razreda i njena cena je 550 dinara, dok je najskuplji udžbenik za Ruski jezik koji košta 1. 397 dinara, saopštio je ranije Zavod.

Povezane vesti:

U svim maloprodajnim objektima Zavoda važe isti uslovi prodaje, a to su odloženo plaćanje čekovima građana do šest rata, mogućnost plaćanja svim platnim karticama, kao i plaćanje putem administrativnih zabrana.

U maloprodajnim objektima Zavoda mogu se naći i izdanja drugih izdavača kao što su Kreativni centar, Matematiskop, BIGZ, Data status, Klet, Novi logos, Nota Knjaževac, Freska, Vulkan izdavaštvo, The English book.

Gordana Knežević Orlić iz izdavačke kuće KLETT navodi da je prosečna cena udžbenika za osnovnu školu 690 dinara, dok je prosek cene udžbenika za srednju školu 890 dinara.

U Izdavačkoj kući KLETT cena kompleta za prvi razred bez stranog jezika iznosi 5.340 dinara i sastoji se od 10 štampanih knjiga, dva CD-a i 10 digitalnih udžbenika, dok je cena za komplet udžbenika za osmi razred bez stranog jezika 15.510 dinara i sastoji se od 20 štampanih knjiga, CD za muzičko i materijala za tehnicko. Prosečna cena po knjizi je 738 dinara.

Foto: Shutterstock

„Ove godine smo otvorili onlajn knjižaru tako da naši korisnici mogu da naruče knjige i dobiju besplatnu dostavu na kuću, a neke banke su dale i mogućnost plaćanja u šest mesecnih rata“, rekla je Knežević Orlić.

Ivana Tomović iz BIGZ školstva napominje da cene udžbenika za stara izdanja nisu menjana, dok za nova imaju nove cene.

Prema njenim rečima, prosečna cena udžbenika BIGZ školstva za osnovnu školu iznosi 592,33 dinara.

„Cena udžbeničkog kompleta u izdanju BIGZ školstva za prvi razred iznosi 7.440 dinara, a cena osnovnog kompleta za osmi razred iznosi 8.439 dinara. Najjeftiniji udžbenik Matematika 4 radna sveska 400 dinara, a najskuplji Engleski jezik 2 i iznosi 1.100 dinara“, rekla je Tomović.

Tomović je istakla da je moguće odloženo plaćanje čekovima građana, te da postoji mogućnost i plaćanja platinum karticama i putem administrativne zabrane.

 

 

Komentari

Vaš komentar