Sloboda medija
Sloboda medija Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Vlasti Srbije bi trebalo da istraže ko stoji iza ove kampanje, a političari i zvaničnici treba da učine sve što mogu da podstiču rad novinara, umesto što učestvuju u njihovom diskreditovanju i blaćenju, komentar je Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) iz Njujorka, povodom prikazivanja filma “Meta porodica” na televiziji Pink.

U komentaru za Glas Amerike predstavnik CPJ za Srbiju i druge evropske zemlje Atila Mong kaže da takve i slične kampanje novinare mogu dovesti u opasnost i imati poražavajući efekat na nezavisno izveštavanje.

“Poslednji incident se, nažalost, uklapa u ponovljene talase klevetničkih kampanja u provladinim medijima protiv novinara i medijskih kuća koje kritički izveštavaju”, zaključio je Mong u komentaru Glasu Amerike.

Dvadesetominutni film bez navođenja ijednog argumenta žestoko optužuje nezavisne istraživačke portale i njihove urednike da bezmalo neposredno rade o glavi aktuelnog predsednika države i njegove porodice, a među inkriminanima su Slobodan Georgiev, Branko Čečen, Stevan Dojčinović i Dinko Gruhonjić, novinari ili urednici nezavisnih medija koji su istraživali slučajeve navodne visoke korupcije pripadnika vlasti ili njihovu povezanost sa kriminalnim strukturama.

U uretku Tomislava Lovrekovića pobrojani su i opozicioni političari poput Marinike Tepić, Dragana Đilasa i Boška Obradovića, kojima se imputiraju namere da naštete Vučiću i njegovoj porodici, a samim tim i državi Srbiji, kao i pojedini ambasadori, države i ministri Vlade Srbije.

Još jednom se ponavlja i teza o navodnoj povezanosti istraživačkih medija sa kriminalnim klanom optuženog Veljka Belivuka, čime se na čelu kritički orijentisanih novinara i političara još jednom u nizu crta meta, navodi Glas Amerike.

Autor filma Lovreković ličnost je kontroverzne novinarske i aktivističke karijere, između ostalog nekadašnji autor portala “Peščanik” poznatog po argumentovanim kritičkim tekstovima intelektualaca o aktuelnoj političkoj i društvenoj sceni.

Menjao je narative tokom svog ličnog ili profesionalnog angažmana, krećući se od umerenije kritičkih do tvrdokornog desničarenja.

Bavio se organizovanjem kontramitinga tokom protesta širom Srbije pod nazivom “Jedan od pet miliona” koji su se održavali 2017. Tvrdio je tada da je protivnik vladavine Aleksandra Vučića, ali i kako ih je označio, izdajničkih struktura nevladinie organizacije “Žene u crnom” i drugih koji 25 godina, prema njegovim tvrdnjama, uništavaju zemlju.

Poslednji incident bio je gađanje živom kokoškom opozicione političarke Marinike Tepić.

Film „Meta porodica“, čiji je autor, veliki deo javnosti povezuje sa emitovanjem inkriminišućih sadržaja uoči kosovskih lokalnih izbora 2017. godine o političkom predstavniku dela tamošnjih Srba Oliveru Ivanoviću, koji je nedugo potom ubijen, navodi Glas Amerike.

BONUS VIDEO: Zašto je TV Pink otporna na kazne i sankcije 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar