Foto:EPA-EFE/Zoltan Balogh

Sve okolnosti pod kojima je umro Radoš Đokić bile su predmet istrage komisije, koju je oformio Dom zdravlja u Čačku, a komisija je, nakon uvida u medicinsku dokumentaciju i protokol za pacijenta Radoša Đokića, zaključila da su "ispoštovane sve dijagnostičko-terapijske procedure".

Komisija je konstatovala da nije bilo stručne greške ni propusta u zbrinjavanju Radoša Đokića na nivou primarne zdravstvene zaštite.

„Posle pregleda, pacijent je lečen pod dijagnozom ‘akutno zapaljenje gornjih disajnih organa’ i dobio je antibiotsku terapiju – panklav. Drugi put se javio u kovid ambulantu doma zdravlja u nedelju 28. juna. Dežurni lekar je nakon pregleda zbog povišene temperature koja je trajala nekoliko dana, dao uput da se uradi serološki test na Kovid 19. Radna dijagnoza – groznica nepoznatog porekla“, navodi se u izveštaju komisije.

Prema izveštaju komisije, treća poseta je zabeležena 29. juna, u ambulanti Preljini, gde je evidentirano sledeće:

„Pre nekoliko dana pacijent je bio na pregledu u domu zdravlja, dobio antibiotik, i još jedna poseta lekaru u domu zdravlja, pregledan, i dobio uput za laboratoriju i testiranje. Dolazi, jer želi uput za laboratoriju i testiranje, pošto prethodni nije obavio, tegobe negira. Dijagnoza: posmatranje zbog sumnji na bolesti i stanja. Uvidom u protokol za laboratorijske analize i protokol za serološko testiranje za Kovid 19, utvrđeno je da pacijent Radoš Đokić nije protokolisan od 25.6. do 29.6.2020. godine“, piše u izveštaju.

Radoševi prijatelji i dalje tvrde da je bilo propusta u njegovom lečenju, posebno zbog toga što, kako navode, nije na vreme testiran, jer su mu više puta „govorili da testova nema“. Tek nakon Radoševe smrti stigao je rezultat testa po kojem je bio pozitivan na koronavirus.

Otac braće Radoša i Stefana Đokića iz Preljine kod Čačka, koji su u razmaku od deset dana preminuli od posledica koronavirusa, teško je podneo kada je čuo da mu je i drugi sin preminuo.

Kako saznajemo, zbog toga što se otac takođe nalazi u čačanskoj bolnici, jer je i on oboleo od koronavirusa, lekari su morali da preduzmu dodatne mere kako bi lakše prebrodio šok. Otac Đokića je za sada stabilno i nije na respiratoru.

Stefan Đokić (26), mladić koji je u subotu preminuo od teške upale pluća izazvane korona virusom, i to posle deset dana od smrti njegovog rođenog brata Radoša (35), koji je umro od iste bolesti, biće sahranjen u utorak na groblju u selu Tavnik. Na ovom groblju je sahranjen njegov brat Radoš, kao i njihova majka koja je preminula pre šest meseci.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare