Memorijalni centar Srebrenica
Memorijalni centar Srebrenica Foto:BETAPHOTO/HINA/Ivo LUCIC

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti održana komemoracija povodom 28. godišnjice zločina u Srebrenici, koji su tokom jula 1995. godine počinile srpske snage na bošnjačkim stanovništvom u tadašnjoj "zaštićenoj zoni" pod kontrolom UN-a.

U Potočarima će danas biti sahranjeni posmrtni ostaci 30 žrtava, među kojima se nalaze i četiri maloletne osobe.

Najmlađa žrtva, koja će biti sahranjena ove godine je Elvir Salčinović, koji je imao 15 godina kada je ubijen, a najstarija žrtva je Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva.

Za genocid i zločine u Srebrenici pred Haškim tribunalom i sudovima u BiH do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

PROČITAJTE JOŠ:

U Federaciji BiH 11. jul će biti Dan žalosti, ali ne i na teritoriji cele BiH, jer su se srpski ministri u Savetu ministara BiH suprostavili donošenju te odluke.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) danas je u Potočarima izjavio da će početi raditi na pronalaženju pravnih rešenja kako bi svi koji negiraju genocid u Srebrenici bili krivično gonjeni.

Šmitov predtodnik, Valentin Incko (Inzko), doneo je u leto 2021. godine Zakon o zabrani negiranja genocida, ali iz Tužilaštva BiH nije pokrenut nijedan predmet protiv osoba koje javno negiraju genocid u Srebrenici i veličaju osobe presuđene za ratne zločine, navodeći da ta oblast nije pravno jasno definisana.

Komemoraciju u Potočarima danas će obezbeđivati pripadnici MUP-a Republike Srpske.

BONUS VIDEO: U Parlamentu – tema Jovanjica. Vlast odbila minut ćutnje za čuvara Zejtinlika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar