Foto: Vesna Lalić

Kompanija Remondis Medison Zrenjanin, prvo postrojenje u Srbiji koje se bavi tretmanom lekova sa isteklim rokom trajanja, pored tretmana medicinskog otpada godišnje preradi i gotovo 250 tona lekova.

Direktor kompanije Bojan Sudarev izjavio je da je reč o kompaniji koja se bavi zaštitom životne sredine u stoprocentnom delu i deo je velikog nemačkog koncerna koji je prisutan u 38 zemalja sveta i ima 800 postrojenja u svetu.

Sva ta postrojenja, kazao je, uglavnom su u službi reciklaže, cirkularne ekonomije i tretmana opasnog i neopasnog otpada, kao i proizvodnje energije iz otpada.

„U Srbiji se bavimo tretmanom infektivnog medicinskog otpada i tretmanom farmaceutskog otpada, odnosno lekova sa isteklim rokom trajanja, zaposlen je 31 radnik, a radimo sa više od 4.000 klijenata u Srbiji, bilo da je reč o državnim ili privatnim zdravstvenim ustanovama“, kazao je Sudarev.

Dozvolu za bezbedan tretman lekova sa isteklim rokom trajanja kompanija je dobila 2020. godine i to je prvo postrojenje tog tipa na teritoriji Republike Srbije.

„Postrojenje jeste malog kapaciteta, 1.300 tona na godišnjem nivou s tim da smo usko specijalizovani samo za određene vrste lekova, za lekove koji su u tvrdom i praškastom obliku, a trenutno prerađujemo oko 200 do 250 tona godišnje“, kazao je još Bojan Sudarev.

Kompanija je osnovana 2009. godine u Zrenjaninu, a 2015. godine većinski paket vlasništva preuzela je nemačka kompanija „Remondis“ – najveća nemačka kompanija koja se bavi zaštitom životne sredine i postaje „Remondis Medison“.

Prilikom današnje posete kompaniji gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura izrazio je zadovoljstvo što u tom gradu posluje uspešna i moderna kompanija koja se bavi tretmanom opasnog otpada, a pri tom ne krši nikakve propise kada je u pitanju zaštita životne sredine.

***

BONUS VIDEO – Sedativi – Ko ovde ne poludi, taj nije normalan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar