Haker, hakerski napad
Foto: Shutterstock

Jedino je MUP priznao da su odbili pet napada, dok ostale institucije ćute ili pak ne pridaju veliku važnost sajber upadima, iako oni mogu biti opasni, posebno zbog curenja osetljivih državnih, kao i ličnih podataka građana. O tome u razgovoru za Danas upozorava Ivan Marković, ekspert za sajber bezbednost i osnivač foruma Bezbedan Balkan.

„Napadi grupa koje se kriju iza imena Anonimusa mogu biti veoma organizovani i ozbiljni. Prvenstveno zato što ne postoji vođa, već se ljudi iz celog sveta pridružuju napadima identifikujući se kroz neku ideju tj. operaciju“, napominje on.

Kako dodaje, uglavnom se napadi ovih grupa definišu kroz onemogućavanje pristupa resursima, takozvani DDoS, i oni su manje ili više opasni zavisno od resursa koji se blokira. Ako je, na primer, u pitanju samo veb prezentacija nekog ministarstva, onda to i nije toliki problem, ali ako su meta napada e-mail serveri ministarstava ili veb servisi koje građani svakodnevno koriste, ovi napadi mogu i te kako da naškode svima.

Drugi vid napada je pristup i preuzimanje vitalnih resursa, i objavljivanje ili izmena poverljivih informacija na tim resursima. Tokom ovih napada napadači mogu objaviti informacije o kritičnoj infrastrukturi ili podatke građana, i tako naneti ogromnu štetu.

„Trenutno je bilo nekoliko uspešnih napada na resurse pojedinih ministarstava sa ciljem uskraćivanja pristupa resursima, ali nisu dugo trajali. Nemam precizne podatke, ali po informacijama koje možemo da saznamo iz javnih izvora, napadi su trajali od nekoliko sati do nekoliko dana. Oni nisu previše dugo trajali jer verovatno ove grupe nemaju konkretan cilj, već više to rade zbog skretanja pažnje na određenu temu. Curenje podataka za koje znamo desilo se na veb prezentaciji Ministarstva prosvete. Napadači su preuzeli bazu podataka i objavili je javno“, navodi sagovornik Danasa.

Opširnije čitajte na portalu Danas.rs.

***

BONUS VIDEO – Ko (ili šta) stoji iza pretnji Anonimusa?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar