Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predstavnici vlasti ne libe se da organizatore ekoloških protesta optužbe za strano agenturisanje i saradnju sa ambasadama. I premijerka Ana Brnabić je konstatovala da su se strane organizacije i fondacije u poslednjih godinu i po dana "sjatile" u Srbiju da finansiraju ekološke organizacije i proteste. Jedna od ekoloških organizacija odgovorila je premijerki Brnabić i objavila koliko tačno košta jedan protest i ko ga je platio.

„Fondovi, fondovi, plaćenici, stranci, agenture, rotšilds, fondovi, 25.000 evra rušenje, volja stranih ambasada… Premijerka ne zaklapa žena, cititam „svi, ali svi ekološki protesti su plaćeni fondovima iz inostranstva“, objavila je Eko straža na svom Fejsbuk profilu.

Iz ove organizacije koja je zaslužna za održavanje nekoliko skupova pod sloganom „Protest za bezbedan vazduh objavila je tačan cenovnik i finansijera.

Nije Eko straža jedina, oglasile su se i prozvane ambasade. Ambasade SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i Nemačke danas su u zajedničkom saopštenju odbacile navode da te tri države finansiraju političke ili ekološke proteste u Srbiji, navodeći da takve tvrdnje ne odražavaju njihovo partnerstvo sa Srbijom.

Zajedničko saopštenje ambasada tri zemlje usledilo je nakon što je premijerka Ana Brnabić sinoć izjavila da su strane organizacije i fondacije u poslednjih godinu i po dana „sjatile” u Srbiju da finansiraju ekološke organizacije i proteste, navodeći da su najveći finansijeri SAD, Rokfeler fondacija i USAID, Fond za otvoreno društvo, Nacionalna zadužbina za demokratiju i mnogi drugi, iz Velike Britanije Vestminsterska fondacija za demokratiju, Britanski savet, kao i iz Nemačke.

Ambasade SAD, Ujedinjenog kraljevstva i Nemačke u današnjem reagovanju navode da su te tri zemlje od početka procesa demokratske tranzicije u Srbiji, bile među najvelikodušnijim i najpouzdanijim partnerima i prijateljima Srbije, pruživši joj finansijsku pomoć ukupne vrednosti od preko tri milijarde evra.

„Jasni smo i transparentni u pogledu ove pomoći i naših ciljeva: podrške reformama, dobrom upravljanju, demokratskom razvoju, zelenoj tranziciji i prosperitetu“, stoji u saopštenju.

Dodaju i da su značajna sredstva u okviru te pomoći dodeljena Vladi Srbije ili raspoređena u saradnji sa Vladom Srbije i njenim agencijama.

Ti ciljevi pružaju podršku proklamovanoj politici Srbije da napreduje u procesu pristupanja EU, kao i podršku pomirenju i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju.

„Bezrezervno odbacujemo sve sugestije da naše države, ili organizacije preko kojih obezbeđujemo tehničku pomoć i podršku, finansiraju ili usmeravaju akcije naročito protiv Vlade Srbije ili bilo koje politike koju ona sprovodi, što uključuje i finansiranje protesta. To je štetna optužba i posebno teško razumljiva kada je reč o organizacijama koje godinama podržavaju i rade sa Vladom Srbije – i Skupštinom Srbije – na njihovim programima reformi i razvoju demokratskih institucija“, stoji u saopštenju.

Bonus video: „Protest za bezbedan vazduh“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar