Foto: Nova.rs

Kanalizacioni sistem na Kopaoniku je posebna priča, jer ne postoji. Svaki apartman je u obavezi da plaća kanalizaciju, a nigde nema priključka. Jer na Kopaoniku ne postoji kanalizacioni kanal. Kanalizacija iz svih objekata u Nacionalnom parku Kopaonik direktno se izliva u prirodu bez prečišćavanja.

„Ne postoji kanalizacija na Kopaoniku. Verovatno vlasnici plaćaju pražnjenje. Samo postoje nekakve rupe, septičke jame u koje se pune fekalije. Na Malom jezeru kanalizacija ide kroz potok. I skijaši se često žale na to. Dešava se da se kanalizacija sliva niz brda. Verovatno da se te rupe napune i onda prelivaju. Kopaonik je jedna velika septička jama“, ispričao nam je Igor A. iz Kraljeva koji ima svoju vikendicu u Vikend naselju.

Foto: Nova.rs

Postojeća kanalizaciona mreža na Kopaoniku izgrađena je još pre skoro pola veka. U međuvremenu, na našoj najpoznatijoj planini se izgradilo punonovih objekata, a kanalizaciona mreža je ostala ista kao sedamdesetih godina prošlog veka.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Kopaoniku je postavljeno pre tridesetak godina. Ali, radilo je nepunih godinu dana, jer se tehnologija rada prečistača zasnivala na radu bakterija. Niko nije predvideo problem niskih temperatura na Kopaoniku koje su u zimskom periodu uglavnom ispod nule. Toliko niske temperature ove bakterije ne mogu da podnesu i postrojenje je prestalo sa radom, a od prečistača je ostao samo objekat kojistoji zarastao u grmlju u Vikend naselju, nedaleko od Sunčane doline.

Foto: Nova.rs

„Po slednji put sam bio na ovom mestu pre dvadesetak godina. Iskreno, mislio sam da je sve to rešeno. Ali, iznenadio sam se kada sam video na šta ovo liči. Ovaj kolektor je trebalo da prečišćava otpadne vode koje dolaze iz kompleksa koji su u samom centru. U međuvremenu se izgradilo Vikend naselje. Video sam jedno mesto deo gde fekalije prelivaju. Strašno koliko smrdi. I ide direktno u obližnju rečicu, a onda sve to ide u Ibar“, kaže za Nova.rs jedan od planinara iz Raške.

Foto: Nova.rs

Za kanalizacionu mrežu na Kopaoniku zadužena je JKP „Raška“. Njihov izveštaj još od pre deset godina, pokazuje pravo stanje na ovoj planini.

PROČITAJTE JOŠ:

„Kanalizacioni sistem na Kopaoniku obuhvata samo glavni kolektor koji otpadne vode iz centra turističkog naselja odvodi do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Postrojenje se nalazi u neposrednoj blizini nekadašnjeg hotela „Bačište“, iznad „Vikend naselja“. Usled neadekvatnog tehničkog rešenja, postrojenje je van funkcije, a lokacija predstavlja crnu ekološku tačku Kopaonika. Otpadne vode se iz glavnog kolektora, bez prethodnog tretmana, direktno izlivaju u obližnju Bistričku reku, koja je vremenom postala „mrtva reka“. Dodatni problem predstavlja i nepostojanje kanalizacione mreže „Vikend naselja“ koje ima dve hiljade vikend kuća.

Otpadne vode u ovom naselju se odvode u individualne septičke jame koje nisu sanitarno zaštićene i prete da ugroze podzemne vode na ovom delu planine“, stoji u izveštaju ovog javnog preduzeća.

BONUS VIDEO: Izjava – kanalizacija i fekalije u Jajincima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar