Koje su mere na snazi za vikend i šta nas čeka od ponedeljka

Društvo 19. dec 202014:18 > 14:35
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Mere koje su uvedene pre dve nedelje u borbi protiv epidemije koronavirusa ostaće na snazi i tokom vikenda, a potencijalne promene i relaksiranje uvedenih zabrana verovatno će uslediti u ponedeljak, kad je najavljeno novo zasedanje vladinog Kriznog štaba.

Koje su mere na snazi ovog vikenda

Podsetimo, ovog vikenda ostaje na snazi mera da ugostiteljski objekti – kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi neće uopšte raditi sve do ponedeljka u 5 časova ujutru. Ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da obavljaju delatnosti dostave hrane neprekidno, 24 sata, sedam dana u nedelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost, saopšteno je nakon sednice Vlade.

Tržni centri, prodavnice garderobe, kladionice, kockarnice, dečije igraonice takođe neće raditi od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 ujutru. Frizerski i kozmetički saloni, saloni za negu lepote neće raditi tokom vikenda. U ovu grupu spadaju i objekti iz oblasti sporta i rekreacije – teretane, fitnes centri, bazeni, spa centri, baloni za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport.

Svim ovim objektima dozvoljeno je da rade radnim danima od 5 ujutru do 17 časova.

Menjačnice koje nisu u okviru tržnih centara i tokom vikneda će biće otvorene do 17 časova.

Prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti kao i trafike, kiosci i slično gde se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine mogu raditi kako radnim danima, tako i vikendom, do 21 čas.

Pijace će biti otvorene i u danima vikenda od 6 časova ujutru do 15 časova.

Apoteke i benzinske pumpe (delatnost prodaje goriva) mogu da rade non stop, svakoga dana bez ograničenja.

Pročitajte još..

Još jedan izuzetak predstavljaju restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smeštaja. Oni mogu pružati svoje usluge samo i isključivo registrovanim i prijavljenim gostima do 21 čas svakoga dana, saopšteno je.

Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend.

Šta da očekujemo od ponedeljka

Kako je prethodnog dana saznao naš portal, nove, relaksiranije mere važiće od ponedeljka, 21. decembra, što je preporuka je Kriznog štaba.

Prema toj preporuci, bioskopima i pozorištima će od ponedeljka biti produženo radno vreme i radiće do 21 čas.

Radno vreme radnji i tržnih cenatra takođe bi moglo biti produženo do 20 časova radnim danima, a vikendom od 14 ili 15 sati. Jedna od tema oko kojih će se razmatrati na sednici Kriznog štaba u ponedeljak biće i produženje radnog vremena uslužnim delatnostima, poput frizera, kozmetičara, dok produženje radnog vremena za ugostiteljske objekte se izvesno neće razmatrati.

Mera prema kojoj je ulazak u Srbiju dozvoljen uz negativan PCR test, a za građane koji ga ne poseduju propisana kućna izolacija 10 dana, takođe stupa na snagu u ponedeljak 21. decembra, umesto u nedelju, kako je to ranije predviđeno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar