Foto:Nova S

Nadežda Satarić, iz organizacija civilnog društva "Amity" u emisiji "Među nama" govorila je o situaciji u kojoj su našli najstariji sugrađani, usled borbe protiv koronavirusa u našoj zemlji.

Satarićeva je tokom gostovanja rekla da su građani stariji od 65 godina imali dovoljno vremena da se pripreme na novonastalu situaciju, odnosno apsolutnu zabranu izlaska iz domova.

„Mnogo toga smo preturili preko glave, ali to znači da imamo to životno iskustvo da možemo još toliko da prebacimo. Pa tako i ovu samoizolaciju i to što smo izdvojeni kao prva ranjiva grupa. Imali smo dovoljno vreme da prihvatimo ovu situaciju, da primenimo preporuke stručnjaka i sami sebi reorganizujemo dan i vreme i kako da se borimo za izazovima“, kaže Satarićeva.

Ona se osvrnula i na to kako ova samoizolacija utiče na najstarije.

„Treba imati u vidu da je kod većine starijih izraženo prirodno strahovanje od bolesti i ne daj Bože smrti. Radi se o velikoj skupini starijih ljudi i naravno da su u mnogo težem položaju oni koji žive sami, a njih je više od 300.000. Ako samoća nije njihov izbor, naravno da im nije sasvim prijatno i lagodno. Ima onih koji veoma teško podnose ovo, oni su u velikom riziku da uđu u depresiju“, dodala je Satarićeva.

Pogledajte celo gostovanje: