Foto: Shutterstock

Koalicija za slobodu medija saopštila je da poslednje verzije predloga Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima, koje je pripremilo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, značajano odstupaju od Medijske strategije.

Pored toga, one obesmišljavaju ključne mere oko kojih su se 2020. godine usaglasila udruženja medija i novinara i Vlada Srbije, navodi se u saopštenju.

Kako se ukazuje, rešenjima koja nudi Ministarstvo omogućava se nastavak finansiranja medija koji učestalo krše Kodeks novinara Srbije, promovišu nasilje i koriste govor mržnje targetirajući neistomišljenike vlasti.

Iako su pre više meseci i sami glasali za član Zakona koji obezbeđuje da podaci Saveta za štampu o kršenju Kodeksa novinara Srbije budu jedan od ključnih kriterijuma za ocenjivanje medija koji konkurišu za kofinansiranje medijskih projekata iz javnih sredstava, predstavnici Vlade u Radnoj grupi za izradu ovog Zakona u poslednjem momentu pred javnu raspravu obesmišljavaju to zakonsko rešenje uvođenjem mogućnosti da praktično svaki medij može da osnuje sopstevno samoregulatorno telo i izdaje potvrde o poštvanju Kodeksa, upozorava Koalicija.

Tekstom predloga Zakona o elektronskim medijima, dodaje se, suprotno ciljevima Medijske strategije kao dokumenta koji definiše politiku Vlade u oblasti medija, odustaje se od izbora novog saziva Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i praktično omogućava nesmetan nastavak rada sadašnjeg Saveta REM-a.

Pored toga što postojeći članovi Saveta ne ispunjavaju uslove za članstvo u tom telu kako ih definiše novi predlog Zakona, brojni domaći i međunarodni izveštaji već godinama označavaju Savet REM kao kritičnu tačku u selektivnoj i neefikasnoj medijskoj regulaciji, podsećaju iz Koalicije.

Suprotno praksi koja je primenjena kada je reč o ostalim nezavisnim mehanizmima, poput Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ili Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Vlada insistira na očuvanju REM u sistemu državne uprave i nastavku nedozvoljene kontrole nad radom organa koji bi trebalo da predstavlja nezavisno i samostalno regulatorno telo.

Iz nerazumljivih razloga, predstavnici Vlade odbijaju da usvoje obavezu Saveta REM da donese Kodeks rada svojih članova, koji bi onemogućio dosadašnju praksu zloupotrebe ove institucije i samovolje u (ne)odlučivanju, navodi se u saopštenju.

Iako je usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa evropskom Direktivom o audiovizuelnim medijskim uslugama bio jedan od ključnih razloga za izmene Zakona o elektronskim medijima, ta direktiva nije dosledno reflektovana u predlogu novog Zakona, posebno u vezi sa odredbama koje uređuju slobodu prijema i reemitovanja.

Koalicija navodi i da je predlogom novog Zakona onemogućena građanska i sudska kontrola rada REM-a, a organizacijama koje upućuju prijave zbog ponašanja pružalaca medijskih usluga uskraćuje se pravo da zaštite javni interes u oblasti informisanja.

Uz cinično obrazloženje da se pitanjem funkcionerske kampanje ne bavi Medijska strategija, već radna grupa za unapređenje političkog procesa, Vlada je odbila da usvoji preporuke ODIHR koje se odnose na medijsko pokrivanje funkcionerske kampanje, ukazuju iz Koalicije.

Kako se navodi, u oba zakona Vlada je u poslednjem trenutku unela istovetan član, koji omogućava povratak države u vlasništvo nad medijima i naknadno legalizuje trenutno vlasništvo Telekoma Srbija u medijima, koje je u suprotnosti sa važećim zakonima, i na taj način poništava dosadašnju medijsku reformu i donosi rešenja suprotna Medijskoj strategiji koja nalaže okončanje privatizacije medija.

Napominje se da Koalicija već dve godine učestvuje i delegira svoje članove u radne grupe za izmenu medijskog zakonodavstva i da su vrlo konstruktivno i u zadatim rokovima slali svoje predloge, primedbe i komentare u svrhu poboljšanja stanja u medijskom sistemu i unapređenju medijskog pluralizma i prava na javno informisanje.

Primedbe Koalicije na ova zakonska rešenja u potpunosti su usklađene sa aktuelnom Medijskom strategijom, koju je svojevremeno podržala i usvojila Vlada Srbije, a strateški dokument je usklađen sa Direktivom o audio-vizuelnim medijskim uslugama (AVMSD) i važan je korak unapred u EU integracijama.

Smatramo da rešenja koja je ponudila Koalicija doprinose rešavanju suštinskih i strateški važnih pitanja, a uz to ona nude i inovativna rešenja u vezi sa javnim informisanjem i medijskim pluralizmom, naročito u digitalnom prostoru u kom se promovišu vrednosti novog promišljanja regulatornog i samoregulatornog okvira za rad medija, te učvršćuje položaj nezavisnih regulatornih tela, stoji u saopštenju.

Koalicija za slobodu medija smatra da ne postoje uslovi za ispunjenje Medijske strategije, kao ni uslovi za neophodne reforme u medijskom sistemu, ukoliko Vlada ostane pri svojim zakonskim predlozima.

Ukoliko javna rasprava o medijskim zakonima počne bez navedenih ključnih odredbi, Koalicija neće moći da podrži takve predloge i kroz javno zagovaranje će tražiti podršku za svoje stavove.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar