Osim Desanke izbačeni Andrić, Sremac, Ćosić…

Društvo 08. jun. 202012:01 > 12:06
Podeli:
Desanka Maksimović, Foto: Printscreen/Youtube/Filmske novosti

Iz gimnazijske nastave nije izbačeno samo delo Desanke Maksimović, već su "izbrisana" i mnoga druga čuvena dela naših poznatih pisaca, između ostalih Nušićev "Narodni poslanik", "Zona Zamfirova" Stevana Sremca, Kovačićeva "Jama", kao i Ćosićevo "Vreme smrti".

Vest o izbacivanju dela Desanke Maksimović „Tražim pomilovanje“, kao povod za preispitivanje i drugih izmena nastavnog programa, iskoristili su studenti srpske i komparativne književnosti sa Novosadskog univerziteta koji su pokrenuli i peticiju za „vraćanje“ Desankine poezije.

Kako pišu „Novosti“, studenti nabrajaju šta je sve „izbačeno“ iz gimnazijske nastave: iz prvog razreda Gundulićev „Osman“ (dok su Kišovi „Rani jadi“ prebačeni u izborni deo), iz drugog – Jakšićeva drama „Jelisaveta, kneginja crnogorska“ i roman „Bakonja fra-Brne“, dela Mopasana, Šandora Petefija, Mažuranića, Prešerna, a roman „Kad su cvetale tikve“ postao je izborni.

Iz programa za treći razred je izbačen „Jazavac pred sudom“ Petra Kočića, zbirka „Ex Ponto“ Andrića, ali i Lorka, Verlen, Matoš, Cesarić, Cankar, Veljko Petrović… Više nema mesta ni za „Jamu“ Ivana Gorana Kovačića ni za poeziju Oskara Daviča, ali ni za Vinavera, Dedinca, Drainca i Rastka Petrovića,.

Plan četvrtog razreda isključuje „Kalenić“ Vaska Pope, „Vreme smrti“ Dobrice Ćosića, dela Ćopića, Isakovića, Bećkovića, Ranka Marinkovića i Vesne Parun.

Osim „Proljeća Ivana Galeba“ premeštena u izborni deo programa su i dela „Lelejska gora“ i „Upotreba čoveka“.

Komentari

Vaš komentar