Spasićev pasaž, Spasićev prolaz, fasada pala na bebu, ruši se fasada zgrade
Foto: Privatna arhiva

Danas u Beogradu otpao je deo fasade na zgradi u Knez Mihailovoj ulici i tom prilikom povređena je petomesečna beba. Mediji javljaju da je dete prevezeno u Urgentni centar, da je dobro i da je zadržano na posmatranju. Predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograda Ljubiša Banovački objašnjava za Danas čija je obaveza održavanje fasada i ko je odgovoran u ovakvim situacijama.

Kako kaže, ako zgrada nije u vlasništvu grada, održavanje fasade je obaveza stambene zajednice odnosno svih vlasnika stanova u toj zgradi.

„Fasada se posmatra na isti način kao i drugi zajednički delovi kao što su lift ili krov“, objašnjava on.

Banovački navodi da u Beogradu postoji na hiljade fasada koje je potrebno obnoviti.

„To je međutim velika investicija koja može da košta i do 20.000 evra. U zgradama gde ima manje stanara, teško je očekivati da će ljudi biti spremni da izdvoje po hiljadu evra za sanaciju fasade. Rešenje bi bilo da se odobre ili subvencije od strane grada ili da se stambenim zajednicama omogući da podignu kredite. Jer neuređene fasade ne predstavljaju samo rizik po bezbednost. Zbog dotrajalih fasada koje nisu obnavljane, stanovi su energetski neefiksani. Uređenje fasada bi doprinelo uštedama i u tom delu“, kaže Banovački.

Upitan ko je odgovoran u slučaju kada se desi nesreća poput ove današnje, on kaže svi stanari te stambene zajednice i oni moraju da plate kaznu.

Opširnijte čitajte na portalu Danas.rs.

BONUS VIDEO – Da li je Knez Mihailova izgubila bitku sa tržnim centrima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare