Zoran Čičak Foto: Printscreen/Youtube/CIRSD

Zoran Čičak, osnivač Jugoslovenske levice (JUL) i jedan od osnivača Pokreta slobodnih građana (PSG), sinoć nas je napustio iznenada u 60. godini. Tužnu vest potvrdila je njegova supruga Tanja na Tviteru i zahvalila se građanima na izrazima saučešća.

Javnosti je Zoran Čičak bio poznat dugi niz godina kao politički aktivista u Saveznoj Republici Jugoslaviji, ideolog komunizma, prijatelj Mire Marković, ali danas i kao poznati tviteraš.

Završio je Pravni fakultet u Beogradu 1985. godine, a 1990. na istom fakultetu stekao je zvanje magistra pravnih nauka. Od 1987. do 1991. obavljao je poslove urednika u Centru za idejni rad Saveza socijalističke omladine Beograda.

 

Od 1992. do 1995. profesionalno je bio angažovan u političkom životu tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, prvo kao potpredsednik Saveza komunista – Pokreta za Jugoslaviju u Srbiji, a zatim kao osnivač i član prve Direkcije Jugoslovenske levice (1994 – 1995).

U JUL-u je smenjen u leto 1995. Pričao je da je pomogao Mariji Milošević da napravi televiziju Košava.

„Smenjen sam iz rukovodstva JUL u leto 1995, nekoliko meseci uoči Dejtona. Tadašnji Miloševićevi saradnici, vrhuška SPS – Borisav Jović, Mihailo Marković i Milorad Vučelić, nisu voleli moja javna predviđanja da će biti smenjeni kao ratni huškači, pa su izvršili pritisak da me smene. Uspelo im je. Ali to im nije pomoglo da izbegnu sudbinu koja im je bila namenjena, kako je duhovito napisao Dragan Bujošević. Posle toga nisam ušao ni u jednu drugu stranku, a nisam prihvatio ni pozive da se vratim u JUL. Moj prijatelj Ranko Krivokapić, predsednik Skupštine Crne Gore, rekao je te godine u jednom intervjuu: ‘Video sam da je JUL izgubio jugoslovenski karakter onda kad je iz njegovog rukovodstva isključen Zoran Čičak’“, rekao je Zoran za Newsweek 2017. godine.

Preminuo je 5. oktobra, baš na dan koji je u njegovom životu nosio veliki značaj.

„Biznisom sam počeo da se bavim tek posle 5. oktobra, negde početkom 2001. godine. U tadašnjoj situaciji to je bio jedini posao koji sam mogao da radim. Godine 1999. stavljen sam na crnu listu zabrane putovanja u Evropsku uniju kao osoba koja je podržavala tadašnji režim. Imajući u vidu tu atmosferu linča koja je stvorena posle 5. oktobra, procenio sam da je privatni biznis najkomforniji položaj koji sam u datom trenutku mogao da imam“, rekao je u intervjuu za Istinomer.

Čičak je juna ove godine bio pozvan da da izjavu u svojstvu građanina, nakon tvita objavljenog posle izbora za mesne zajednice u Novom Sadu. Na svom Tviter nalogu tad je objavio: “Svaka mesna zajednica da zaduži jedan snajper… Da bi utakmica bila fer“.

„Prevare u politici su legitimne, a u biznisu nisu. Prevaru u politici lakše ću da oprostim nego u biznisu“, pričao je Čičak svestan društvene situacije u Srbiji.

Zbog kritika državnog vrha na tviteru, bio je čak i saslušan u svojstvu građana.

Bez dlaka na jeziku je komentarisao aktuelne političke i društvene događaje u Srbiji.

Bio je akademski građanin, koji je na sebi svojstven način izražavao lične stavove, zbog čega su ga ljudi posebno poštovali.

Pročitajte još:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)