Klinički centar Srbije Foto: Čitateljka Nova.rs

Katastrofalni higijenski uslovi, zidovi koji se krune, stepenice išarane grafitima, samo su neki od prizora koje svakodnevno zatiču pacijenti na Klinici za endokrinologiju u okviru Kliničkog centra Srbije.

Ida Radosavljević od dijabetesa boluje od svoje 4 godine i već nekoliko dana je na lečenju u toj zdravstvenoj ustanovi. Ona je šokirana uslovima u kojima borave lekari i pacijenti, zato se obratila našoj redakciji.

U nekim hodnicima se vide fleke i vlaga po zidovima, dok plafon „krase“ razne velike cevi, a u nekim toaletima iz kojeg dolazi, kako nam je otkrila pacijentkinja, smrad, daske za šolju su prljave i polomljene. Pacijenti imaju prilike da u hodnicima ove klinike vide i naslagane stare registratore pokrivene belim posteljinama.

„Ja sam od kada sam došla videla da su uslovi katastrofa. Ovo je bukvalno kao bolnica iz Drugog svetskog rata“, požalila se u razgovoru za Novu revoltirana sagovornica.

Klinički centar Srbije Foto: Čitateljka Nova.rs

Samoj bolnici, prema njenim navodima, nedostaju sredstva, pre svega ona za dezinfekciju i čišćenje. Kako nam je rekla, čistačice čak same kupuju sredstva za čišćenje kako bi mogle da pospreme prostorije.

Klinički centar Srbije Foto: Čitateljka Nova.rs

„Razgovarala sam sa doktorima i sestrama, svi kažu kako nemaju kome da se obrate i kako takva situacija traje više od 20 godina. Svesni su svi da je situacija teška pogotovu zbog pandemije i da je teško nabaviti sredstva“, rekla je naša sagovornica i dodala:

„Ima pacijenata u jako teškim stanjima njima, a i meni, nehigijena i loši uslovi dodatno ugrožavaju već loše zdravlje. Da ne pominjem opet da se u jeku pandemije koronavirusa prostorije, kreveti, toaleti, aparati, aparatura, apsolutno ništa ne dezinfikuje jer nemaju sredstava, iz toaleta se oseća užasan smrad, a uz to pojedini zaposleni kažu kako to nije toliko strašno, što je zaista nehumano i nedopustivo. Moja soba nije očišćena već tri dana.“

Klinički centar Srbije Foto: Čitateljka Nova.rs

Ona otkriva da medicinsko osoblje koristi čak nedezinfikovanu opremu za rad u nekim slučajevima, što je, kako kaže, nezamislivo posebno tokom pandemije koronavirusa.

„Sonda za ultra zvuk se ne dezinfikuje, već sa istom sondom pregleda se po 50 pacijenata dnevno i to su lekari priznali. Ja sam pitala zašto to rade, a oni su mi rekli da to nema veze i da to ne ulazi u krv. Zamislite da usred pandemije neko pregleda mene i nekog dedu od 90 godina i to sa istom sondom“, rekla je za Novu ova pacijentkinja i dodala:

Klinički centar Srbije Foto: Čitateljka Nova.rs

„Lekari su mi rekli da ovo nije hotel i da ne očekujem takvu uslugu. Kada sam se popela gore i pitala doktore i sestre šta da radimo, oni su rekli da ne možemo ništa da radimo i da oni nemaju čak ni bočicu alkohola da isprkaju. Bukvalno kao bolnica za vreme Drugog svetskog rata.“

Zamerke imaju na ishranu, jer, kako je istakla ova pacijentkinja, njima kao dijabetičarima ishrana mora da bude prilagođena.

Klinički centar Srbije Foto: Čitateljka Nova.rs

„Doručak je parče crnog hleba, parče nekog parizera i parčence sira, a za ručak nam je već tri dana boranija“, požalila se naša sagovornica.

Klinički centar Srbije Foto: Čitateljka Nova.rs

Navela nam je i da je razmak između pacijenata u sobama mali, što posebno zabrinjava tokom pandemije koronavirusa.

Sa druge strane, Ida nam je rekla da su neki delovi ove klinike zadovoljavajući, a zamerke nema ni na klimatizaciju u ovoj bolnici.

Klinički centar Srbije Foto: Čitateljka Nova.rs

Ona je navela da je iznenađena time da ljudi ovo trpe i samo ćute i dodala da joj je žao što i pacijenti i medicinsko osoblje moraju da borave i rade u ovim uslovima.

Inače, kako nam je otkrila u svojoj ispovesti naša sagovornica, ovakve prizore nije zatekla u mnogim drugim zdravstvenim ustanovama u kojima je imala prilike da se leči do sada, poput Tiršove, Instituta za majku i dete, ali i Studentske poliklinike.

Klinički centar Srbije Foto: Čitateljka Nova.rs

„U Studentskoj poliklinici, sam zbog pandemije koronavirusa bila čak sama u sobi i bilo je uslova i bilo je svega. Čistačica je po nekoliko puta dnevno dezinfikovala“, ispričala nam je Ida i poručila:

Klinički centar Srbije Foto: Čitateljka Nova.rs

„Ako uspemo barem jednu stvar da promenimo, možda uspemo da damo primer i drugima da se bore za svoja prava i dostojanstveno lečenje, a u slučaju zaposlenih da se bore za prava na poslu. I zaposleni su ovde ugroženi podjednako kao i pacijenti.“

Nova se povodom svih navoda i iskustva naše čitataeljke obratila direktoru Kliničkog centra Srbije Miliki Ašaninu, direktoru Klinike za endokrinologiju Neboši Laliću, poslali smo i zvaničan mejl toj ustanovi, odgovor do zaključivanja ovog broja nismo dobili.

Klinički centar Srbije Foto: Čitateljka Nova.rs

Bonus video – Snimci iz Kliničkog centra Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare