Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Zamenik direktora Kliničkog centra Srbije Jovica Milovanović izjavio je danas da je klinička slika obolelih od kovida značajno teža nego u prethodnim talasima, da obolevaju sve mlađi i da je ranije hospitalizacija trajala od sedam do devet dana, a sada pacijenti u bolnicama borave 13 do 17 dana.

Milovanović je za TV K1 rekao da je više razloga za dužu hospitalizaciju, a da su dva osnovna to što delta soj daje težu kliničku sliku i što se mlađi pacijenti ne jave na vreme.

„Mladost misli da im bolest ne može ništa i jave se tek kada potpuno klonu, kada više ne mogu da hodaju“,rekao je Milovanović i upozorio da će svaki sledeći soj biće znatno agresivniji, a naročito ako se ne ubrza vakcinacija, objavila je TV K1.

Na odeljenjima poluintenzivne nege u Batajnici je čak 90 odsto nevakcinisanih pacijenata, a na intenzivnoj nezi taj procenat je još veći – 95 odsto je nevakcinisanih.

„Da smo se vakcinisali u procentu od 80 ili 85 odsto stanje ne bi bilo ovako“, istakao je Milovanović i upozorio da se zdravstveni sistem drži ali da su lekari premoreni.

Bonus video: Infektivna klinika

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar