Kisić za Nova.rs: Vanredno stanje nije jedino rešenje

Društvo 04. mar. 202111:32 > 17:20
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon sednice Kriznog štaba u ponedeljak čuli smo da medicinski deo tog tela traži policijski čas i vanredno stanje i da smatraju da je to jedino rešenje u trenutnoj teškoj epidemiološkoj situaciji. U izjavi za Nova.rs, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević smatra da to, ipak, nije jedino rešenje, ali odgovor na pitanje koje bi to rešenje bilo nismo dobili.

„Nikada nisam izjavila da je uvođenje vanrednog stanja jedino rešenje, niti tako mislim“, kratko je odgovorila Kisić Tepavčević u SMS poruci.

Na dodatno pitanje kakav bi, pred sutrašnju sednicu Kriznog štaba, bio njen konkretan predlog i kakve mere za suzbijanje pandemije bi podržala, nismo dobili odgovor.

Pokušali smo da čujemo stavove i od ostalih članova Kriznog štaba. Odgovor na pitanje da li je zatvaranje jedino rešenje i da li će se na tome istrajati tokom sutrašnje sednice Kriznog štaba nismo dobili od imunologa Srđe Jankovića i epidemiologa Branislava Tiodorovića i Predraga Kona.

Kisić je epidemiolog, ali je ministarskom pozicijom uplovila i u političke vode – moglo bi se reći da pripada i medicinskom i političkom delu Kriznog štaba.

Sudeći prema izjavama datim prethodnih dana, čini se da njene kolege iz medicinskog dela Kriznog štaba nemaju dilemu.

„Jedino što može dati rezultate je potpuno sprečavanje kontakata. Mere koje smo mi tražili su daleko oštrije, da sve bude zatvoreno osim prehrambenih radnji, apoteka i benzinskih pumpi. Medicinski deo Kriznog štaba ne može ni na koji način drugačije da predlaže, svu težinu odgovornosti mora čitavo društvo da preuzme. Medicinski deo Kriznog štaba zna da je ovakva mera ekonomski udar, ali to je mera koja štiti živote. To moramo javno da kažemo… Moraju da se zabrane kontakti koji su nezaštićeni, inače ćemo pući kao zvečka i tek će onda postati jasno šta znači kad pukne zdravstveni sistem“, rekao je Kon.

Iz onog političkog dela Kriznog štaba stižu potpuno drugačije poruke.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić poručio je da je vanredno stanje nedopustivo.

„Nećemo dopustiti i ne možemo da se složimo sa uvođenjem nulte tolerancije na život, a to bi se i dogodilo ukoliko bi bio prihvaćen predlog o uvođenju policijskog časa, odnosno da sedam ili deset dana u Beogradu i Srbiji ništa ne radi“, izjavio je Vesić, preneo je Beoinfo.On je podsetio da je prošli vikend pokazao da, ukoliko se radno vreme restorana ograniči do 14.00 časova, nastaje pravi “stampedo” po restoranima, teretanama i tržnim centrima, te veći broj ljudi boravi na istom prostoru u kraćem vremenskom periodu.

Ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne misli da je Srbija blizu uvođenja vanrednog stanja. Šta će prevladati i da li je pretnja vanrednim stanjem samo puko zastraživanje koje neće biti realizovano, ostaje da se vidi nakon sutrašnje sednice Kriznog štaba koja je zakazana za 15 časova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar